Vad är ASP Tour?

April 30

Föreningen för Surfing Professionals (ASP) Tour är en professionell surfa krets som sanktions händelser runt om i världen. ASP är för närvarande den erkänt ledningsorgan professionell surfing. De översta yrkesverksamma inom idrotten i allmänhet involverade i ASP Tour. World Tour är en av flera professionella surf kretsar av ASP.

ASP Tour består av både mäns och kvinnors divisioner. De män division består av de bästa 45 konkurrenskraftiga professionella surfare i världen, medan damernas division omfattar de bästa 17 kvinnliga surfare. Under hela surfing säsongen, dessa proffs tävlar i evenemang som ingår i ASP Tour bestämma världsmästare surfing. Prispengar också delas vinnare på varje händelse.

ASP Tour styrs av en uppsättning regler. Till exempel är turen begränsad till ett visst antal evenemang varje år. I allmänhet, dessa inkluderar minst 10 händelser för män och sju kvinnor. Vid händelserna, är konkurrenter får poäng utifrån olika faktorer relaterade till deras resultat. Dessa punkter ackumuleras under hela säsongen, och surfare med flest poäng i slutet av turnén heter världsmästare.

ASP Tour innebär mer än surfa tävlingar. Proffs på turnén är ibland att delta mediehändelser. Det finns också regler som styr hur händelserna på touren drivs och vad konkurrenterna kan eller inte kan göra, samt döma regler. ASP Tour är också ansvarig för den professionella världsrankingen i surfa genom sina evenemang.

ASP Tour evenemang hålls på platser över hela världen. Föreningen är indelad i sju regioner, och det kan inte vara mer än två evenemang per region varje säsong. Detta möjliggör för lika representation mellan regionerna, och det gör också surfare att konkurrera på olika platser när surfing är bäst.

ASP har ett rankingsystem som avgör vem gör upp de bästa surfarna i världen. I män division, är de bästa 27 rankade surfare från föregående år automatiskt erbjudas en plats på turnén. Dessutom 15 surfare är de högsta målskyttar från händelserna, och tre är delas wildcards. I damernas division, är föregående års topp 10 inkluderade, och sedan sex andra utvalda från höga poäng vid evenemang. Ett jokertecken väljs också.

  • Professionell surfing övervakas av ASP.
  • Den översta surf proffs allmänhet involverade i ASP tour.