Vad är isotiocyanat?

March 29

Ett isotiocyanat är den kemiska gruppen som ingår i ett antal av fytokemikalier som finns i korsblommiga grönsaker, såsom broccoli, blomkål, kål och brysselkål. Dessa föreningar ger aromen till livsmedel såsom wasabi, pepparrot och senap. Medan giftigt i stora mängder, det finns en hel del bevis för att isotiocyanater har anti-cancer egenskaper vid de koncentrationer som finns i livsmedel. Vissa isotiocyanaterna används också industriellt och inom jordbruket för att bekämpa skadedjur och sjukdomar.

Det finns många olika typer av isotiocyanater. Alla har en grundläggande NCS struktur, men har olika organiska grupper bundna till kvävegruppen. Olika växter gör ofta olika isotiocyanater, och ibland en växt gör flera typer. Alla är giftiga för människor vid höga koncentrationer, och kan orsaka allvarlig ögonirritation.

Isotiocyanater är giftiga för de växter som producerar dem. På grund av detta, de lagras som en del av en större molekyl som kallas en glukosinolathalt. I denna form, de är inaktiva. Attacken av anläggningen genom något som tuggar sina vävnader, såsom en larv, släpper ett enzym som kallas en myrosinas. Detta enzym bryter ner glukosinolat, släppa ett isotiocyanat att driva angriparen bort.

Föreningen ansvarar för den speciella smaken av pepparrot, wasabi, och senap är allylisotiocyanat (AITC). Denna förening frigörs från den fördelning av senapsfrön glukosinolater. Det kan destilleras till en hög koncentration och sedan känd som flyktig olja av senap. Används i små mängder som smakämne i livsmedelsindustrin, vid högre koncentrationer det används i växtskydds.

Andra isotiocyanater av noterar från livsmedel innehålla sulforaphane, som finns i broccoli, vitkål och brysselkål, och fenetyl-isotiocyanat (PEITC). Den senare föreningen finns i vattenkrasse. Dessutom är bensyl isotiocyanat (BITC) finns i kål, indiankrasse, och krasse. Broccoli groddar är en särskilt god källa av Sulforafan.

Bortsett från deras bidrag till smaken av dessa livsmedel, dessa föreningar är av intresse på grund av deras effekter på människors hälsa. Vissa studier har funnit att äta fem eller fler portioner av korsblommiga grönsaker minskar risken för cancer i veckan avsevärt. Det finns ett antal studier som undersökt betydelsen av specifika isotiocyanater i att hämma utvecklingen av olika typer av cancer.

Metoden för beredning av korsblommiga grönsaker kan ha en betydande effekt på deras mängd isotiocyanater, och deras förmåga att förebygga cancer. För anläggningen för att producera den mest isotiocyanat, måste det ha myrosinas enzym aktiva. Hög värme inaktiverar detta enzym, och färre isotiocyanater kommer att finnas tillgängliga om grönsakerna är alltför kokta. Bakterier i tarmen har några myrosinas aktivitet och kommer fortfarande släppa några av dessa föreningar. Ångande och mild mikrovågsugnen rekommenderas, men råa korsblommiga grönsaker har de högsta koncentrationerna av isotiocyanater.

Industriella användningar av isotiocyanaterna inkluderar användning av metylisotiocyanat som föregångare till ett antal industriföreningar. Det används också som en jord rökmedel i jordbruket. I vetenskaplig forskning, är fenylisotiocyanat används för en traditionell metod för sekvense aminosyror.

  • Isotiocyanat är en kemikalie som finns i grönsaker som broccoli och blomkål.
  • Wasabi bygger på isotiocyanat för sin smak.
  • Blomkål innehåller kemiska grupp isotiocyanat.