Vad är rektus diastas?

March 16

Rektus diastas, som också är allmänt känd som buken separation, är ett tillstånd där de högra och vänstra sidan av muskeln täcker framsidan av magen, som kallas rectus abdominis, blivit separerade. Det är vanligast hos nyfödda, särskilt barn som föds för tidigt eller är av African American härkomst, och gravida kvinnor. Rektus diastas är oftast bara en kosmetisk fråga och är inte normalt farligt eller livshotande.

Från utsidan av en Babya € s kropp, har rektus diastas en ås-liknande utseende. Det sitter i mitten av magen och går ungefär från naveln till bröstbenet. Storleken av åsen beror på hur mycket muskeln ansträngande i ett särskilt område. Ofta åsen kan vara så subtil att den endast kan ses lätt när barnet hålls i sittande ställning.

Hos kvinnor som är i ett tidigt skede av graviditeten, kan tecken på rektus diastas visas som extra mjuk vävnad och hud på den främre väggen av buken. Detta kan utvecklas till en utbuktning som varierar i storlek, beroende på svårighetsgraden hos tillståndet. I de mest extrema fallen kan delar av barnet ses trycka ut i en utbuktning, medan det i andra situationer kan det bara vara möjligt att se en del av livmodern.

Rektus diastas är ett vanligt tillstånd som kan diagnostiseras med en fysisk undersökning, och inte allvarliga eller livshotande. Om en patient tidigare opererats i buken, kommer en läkare brukar behöva utesluta incisional eller epigastrisk bråck innan en diagnos. Ett ultraljud kan bidra till att klargöra diagnos bör denna situation uppstår.

Villkoret kommer vanligtvis så småningom läka utan ingripande. Kvinnor som har fött barn kan bidra till att påskynda läkningsprocessen genom att regelbundet utföra en serie övningar som kallas Tupler tekniken. Den vanligaste möjlig komplikation är när ett bråck växer mellan musklerna innan de kan binda. Detta är vanligtvis korrigeras med kirurgi.

Rektus diastas är oftast orsakas av alltför stort tryck på väggen i buken under graviditeten. Av denna anledning är någon form av motion eller aktivitet som resulterar i långvarig eller stark spänning i buken i allmänhet inte rekommenderas för kvinnor som är i sitt andra trimestern av graviditeten. Upprepade graviditeter eller stammen att bära flera foster kan också öka chanserna att få sjukdomen.