Vilka är de olika typerna av heta såser?

October 3

"Hot sauce" som en specifik term hänvisar till vätskor som används som livsmedelsaromen som görs med hjälp av en chile peppar och vinäger. Mer allmänt är den term som används för att hänvisa till någon arom för mat som tillför krydda till måltiden.

Det finns tusentals märken varm sås, tillverkade av ett brett utbud av chili, omfattar ett urval av hotness. På senare år har det blivit trendigt för företag som specialiserat sig på varm sås att marknadsföra sin produkt som praktiskt taget "för varmt för att äta," spelar på en önskan av många att konsumera de hetaste möjliga heta såser.

Kryddighet av en varm sås bestäms av Scoville Heat Unit skala, mäta nivåerna av capsaicin, den kemikalie som ger chilepeppar deras hotness. Denna skala mäter hur många gånger ett utdrag ur peppar måste spädas i socker vatten innan det är omöjlig att upptäcka till en neutral prova. Den rena kemiska för capsaicin har en rating på 15 miljoner, medan söta paprika finns listade på noll.

Tabasco sås är en av världens mest populära varma såser. Det är en relativt mild varm sås, med den ursprungliga sorten som har en rating på 2,500-5,000 på Scoville skalan. Tabasco sätter också ut ett antal andra heta såser, inklusive en mild grön version som har en rating på 600-1,200 Scoville Heat Units. Tabasco såsen har producerats sedan 1868, och har sedan dess blivit ett världsomspännande fenomen.

Bortsett från de mer allmänt producerade såser, thailändska peppar, den vanligaste peppar i extremt kryddiga asiatiska heta såser, har en Scoville betyget 50,000-100,000, eller tio till tjugo gånger högre än för Tabasco sås. Även den spiciest Tabasco såser, tillverkade av habanero paprika, bara 7,000-8,000 Scoville Heat Units.

Många använder också pepparrot lägga kryddighet till rätter. Wasabi är det mest populära varm sås gjord av pepparrot. Medan den aktiva ingrediensen i wasabi är inte capsaicin, som i chile baserad heta såser, är känslan väldigt lika på många sätt. Värmen kan vara mycket intensiv, och ofta lokaliserar i näshålan, men i allmänhet är det bleknar mycket snabbare än värmen från chilipeppar.

Smakerna som finns i varma såser varierar så kraftigt som kryddighet, beroende på sort av peppar används, utan också påverkas av hur paprikorna förbereds i förväg. Ett vanligt exempel på detta är chipotle smak som finns i många varma såser, som skapas genom att röka de jalapeño först. Tillsats av andra grönsaker, till exempel tomater eller lök, påverkar också smak i varma såser, och är en teknik som används i många mexikanska salsa.

Under de senaste tio åren har ett stort antal små tillverkare har börjat producera extremt kryddiga varma såser. Deras namn reflekterar deras otroliga värmen. Dessa heta såser kan vara allt från de mycket kryddig - 90.000 Scoville Heat Units i ett fall - till långt utöver vad som bör konsumeras i en outspädd form. En sådan sås har en Scoville rating på över 7 miljoner eller nästan halva styrkan av ren capsaicin. För att sätta detta i perspektiv, den defensiva vapen, pepparspray, är tillverkad av capsaicin, med en gemensam Scoville Heat Unit rating på ca 2.000.000.

  • Incendiary habanero chili används ofta för att lägga till värme till salsas.
  • Heta såser kan användas i matlagning kycklingvingar.
  • Chilipeppar, som ofta används för att göra varm sås.
  • Wasabi är en populär varm sås gjord av pepparrot.
  • En cayennepeppar, som ingår i några heta såser.
  • Många heta såser har chipotle peppar aromämnen.
  • Habanero paprika används för att göra speciellt heta såser.