Att veta vad en idealisk Yorkshire Terrier ser ut

March 22

De första Yorkshire terrier fördes till USA i början av 1870-talet, och de kom som sällskapsspel hundar - följeslagare till de rika familjer som var så förtjust i dem. Deras popularitet växte långsamt och skjutit i höjden under 1950-talet då. Under de senaste decennierna har Yorkies rankas bland de mest populära hundarna i USA och Storbritannien.

Helhetsintryck

Yorkies har ett visst utseende. Enligt American Kennel Club (AKC), allmänna utseende den ideala Yorkie innehåller följande egenskaper:

  • En lång, blå och tan päls som hänger rakt och delar i mitten: Mycket av rasstandarden avser tillstånd, kvalitet och presentation av pälsen.
  • Kompakt och välväxt resning: Storlek och kroppsstruktur materia. Rasstandarden föreskriver att Yorkies inte får vara över 7 pounds och, i genomsnitt, vuxna Yorkies faller mellan en petite 5-7 pounds. (Kom dock ihåg att vissa Yorkies är mindre och vissa är större.) När det gäller kroppsstruktur, ska allt vara i proportion och bara, ja, passform.

Vill du veta om hur mycket din Yorkie valp kommer att väga när han är fullvuxen? Ta hans tyngd på tre månader och fördubbla den. Om din 3-månader gammal Yorkie väger 3 pounds, kommer han väger nära till 6 pounds som vuxen. En 4-pund 3-månader gamla kommer att väga ca 8 pounds, och en 14-pund 3-månader gammal är förmodligen inte en Yorkie alls.

  • Självsäker sätt och vagn: Som terrier, Yorkies har mycket kurage, självförtroende och intelligens - egenskaper som är mer uppenbar än när de rör sig över ett rum i sassy små steg med högburet huvud. Du ser ofta detta uppträdande i utställningar (se figur 1).

Att veta vad en idealisk Yorkshire Terrier ser ut

Isabelle Francais

Figur 1: Den självsäkerhet (vissa skulle säga själv betydelse) av rasen är tydlig i denna hundens uppförande.

Få, om ens några Yorkies, faktiskt uppfyller alla normer för rasen. Och en 14-pund Yorkie med ett silver päls och en diskett örat är så underbart sällskap som pint stora pristagare med upprättstående öron och mörkt stålblå silkeslen päls.

Del detaljerna

Efter den allmänna beskrivningen av rasen, skisserar rasstandarden vad de specifika kroppsdelar ska se ut (se figur 2).

Att veta vad en idealisk Yorkshire Terrier ser ut

Figur 2: Höjdpunkter i Yorkshire Terrier rasstandarden.

Om du planerar att visa din Yorkie, få tag på de faktiska rasstandarden från AKC eller kennelklubben som sponsrar showen du tävlar i.

Huvud

Den Yorkie huvud är liten och lätt platt på toppen. Skallen är inte alltför rund, och nospartiet är inte för länge. Tänderna ska vara bra, och hunden bör inte ha en underbett eller en uttalad överbett. Näsan är svart, ögonen är mörka, glittriga, och intelligent, och öronen är små, V-formade, pekade, och upprättstående.

Kropp

Kroppen bör vara väl tilltagna och mycket kompakt, med en relativt kort, nivå tillbaka (det vill säga en back som inte lutar för mycket från axlarna till gumpen, eller en som inte ser pucklar tillbaka).

Ben, fötter och svans

Frambenen (Frambenen skall vara) är raka; bakbenen är raka sett bakifrån, men de knälederna (de övre lår) av bakbenen är lätt böjda när sedd från sidan. Yorkies fötter är runda och har svarta tånaglar (tror Yorkie Goth).

Svansen är dockad (beskurna kort) och transporteras något högre än nivån på ryggen. (I Storbritannien, Yorkie svanskupering varken krävs eller rekommenderas.)

Coat

För att möta den rasstandarden, bör du hålla din Yorkie hår lång, som visas i Figur 3. Självklart, om du inte planerar att visa din hund och inte vill besväret med grooming ens en måttligt lång päls, kan du hålla din Yorkie i en valp cut (en kort-coat stil som många människor föredrar för bekvämlighet). Kom bara ihåg att det långa håret är ett kännetecken för rasens utseende.

Att veta vad en idealisk Yorkshire Terrier ser ut

Isabelle Francais

Figur 3: Denna show-kvalitet päls är tilltalande för ögat, mjuk, och tidskrävande att underhålla.

Liksom människohår, precis Yorkie hår fortsätter att växa. I själva verket kan en Yorkie päls växa tillräckligt länge för att dra på marken. Om du inte avsluta ditt Yorkie hår, det ska bryta av och bo på en längd om ens med marken.

Inslag är en uppgift för de ägare som är allvar med att skapa en show-kvalitet päls. Att linda, du behöver latexband, vax-papper rutor (eller någon annan lämplig papper, som ris papper eller bagerivävnad), och en kam.

Texture är också viktig. Yorkies "rockar bör vara silkeslen och hänga rakt ner varje sida av deras kroppar. Den rakare hår hänger, desto bättre.

Dessutom Yorkies har en lång, rak del som sträcker längden på sina kroppar, med start vid basen av deras skallar och går hela vägen tillbaka till tips på sina ständigt viftande svansar. Har du någonsin försökt att få en rak del på en penna tunn viftande svans? Lyckligtvis, när du håller pälsen lång, den delen faller oftast på plats.

Färger

Även Yorkie valpar föds black and tan, deras färgförändringar när de mognar. Den idealiska pälsfärg för vuxna Yorkies är blå (egentligen en djup, stålgrå, ingen silver, svart eller brons blandas i) och tan. Den AKC erkänner också svart istället för blå och guld istället för solbränna. Nedre raden? Din Yorkie kan vara någon av dessa färgkombinationer: blått och guld, blått och solbränna, svart och guld, och svart och solbränna.

Inte bara är dessa färger de enda godkända färger, men de måste också visas i accepterade ställen:

  • På kroppen: blå eller svart från baksidan av halsen till svansspetsen.
  • På huvudet: Golden tan eller guld på hösten, med ett rikare solbränna / guld på öronen och nospartiet.
  • På bröstet och benen: Tan eller guld på bröstet. På benen, bör tan / guld går inte högre än armbågen på frambenen och kväva på bakbenen.