Vad är en komposthög?

March 19

En komposthög är en samling av organiskt material, som hålles i ett tillstånd av aerob nedbrytning, gynna materialet att brytas ned till en extremt rik jord produkt som kan användas i trädgårdsskötsel. Många människor på landsbygden har komposthögar hemma, och i vissa områden industriella komposthögar och kommunala kompost insamling är tillgänglig, uppmuntra medborgare i städer och stora företag att göra sig av greenwaste hållbart, snarare än i deponier. I vissa regioner är kompostering aktivt uppmuntras genom regionala regeringar.

Begreppet kompostering är ganska gamla. I huvudsak innebär processen uppmuntrande material som matavfall och sticklingar av gräs och grenar för att snabbt bryta ner, åter de näringsämnen bundna i dessa material till jorden i form av jord. Gödsel är också ofta med i komposthögar, främja en snabb nedbrytning. När en komposthög är välskött och väl avvägd, producerar förvånansvärt minimal lukt, och det kan ta mindre än tre månader för material att bryta ner, vilket gör kompostering en mycket effektiv metod för hantering av organiskt material.

Det finns flera olika former av kompostering. Aktiv eller varm kompostering hålls en komposthög extremt välskött, så att aeroba bakterier kommer att blomstra, att bryta ner materialet i komposten snabbt. Detta kallas varmkompostering eftersom bakterierna generera värme när de bryter material ner, och sådana komposthögar ibland aktivt ånga. Bionedbrytbara plaster som behållare tillverkade av majs kan brytas ner i varma komposthögar. Aerated kompostering är ett steg ner, som omfattar rutinmässigt kratta materialet att hålla frisk luft cirkulerar genom högen, medan passiva kompostering som den i många små trädgårdar inte når höga temperaturer, så det tar längre tid för innehållet i komposthögen till bryta ner.

En mängd olika saker kan läggas till en komposthög, inklusive matrester, flis, sågspån, dynga, gräsklipp, löv, papper, tunn kartong, kaffesump, och så vidare. Vissa människor också ympa komposthögar med bakterier för att påskynda nedbrytningen processen, och i passiva kompostering, kan maskar sättas för att hålla komposten luftade och underlätta nedbrytning. När allt material har delas upp i en mörkbrun smulig ämne, är den klar att använda; vissa människor dela sina komposthögar i flera delar för att generera en stadig tillförsel av färsk kompost för sina trädgårdar.

Kompostering hemma är inte så utmanande. Du kommer att kräva en del utrymme, antingen inomhus eller utomhus, och om du bestämmer dig för att kompostera i behållare, behållarna måste vara mycket väl dränerad, som kompost gillar att vara ganska torr. Ett sätt att kompostera bekvämt är att bygga extremt robust trådburar som är förhöjda, vilket gör färdiga komposten falla genom botten för enkel samling. Så länge du lufta komposten regelbundet med en kratta spade, bör lukten bo ganska minimal; Du kan också ändra komposten med material som sågspån för att hjälpa den torka ut.

  • Gödsel är ett värdefullt bidrag till en komposthög, som innehåller kväve, kalium och fosfor.
  • En kompost hink.
  • Daggmaskar kan läggas till en komposthög att uppmuntra nedbrytning.