Träbearbetning med Plywood och annat virke Cores

March 7

Plywood och andra tillverkade träkärnor är fantastiska råvaror att använda i många träbearbetning projekt. Plywood och trä kärnor finns i en mängd olika stilar och med olika fasader och finish, alla som avgör vilken typ av trä kärna du vill beroende på dina träbearbetning projekt.

Insidan av träkärnor

Plywood kommer med flera olika typer av kärnor (materialet mellan de yttre lagren), som behandlas i följande avsnitt.

Träbearbetning med Plywood och annat virke Cores

Veneer-core

Veneer-core har alternerande skikt av trä skikt. Denna typ av plywood är mycket vanligt, men om du använder det, vara medveten om att din pjäs kan ha hål (kallas tomrum) i de inre skikten som du inte kan se. Tomrum utgör ett problem när man skär panelen i mindre bitar, eftersom du kan skära i en och sluta med ett hål i kanten av brädet.

Veneer-core plywood kommer med ett varierande antal skikt, från tre till elva. För det mesta, det antal skikt hänför sig till tjockleken av brädan (de flera skikt, desto tjockare ledning). Detta är inte alltid fallet, dock. Till exempel kan du köpa plywood utformad för att användas för lådsidor; ofta kallad låda sidan plywood eller baltiska björk. Denna typ av plywood har fler och tunnare skikt med färre tomrum än vanlig fanér-core plywood. Det är dyrare än vanlig fanér-core plywood, och du kommer inte hitta det på din lokala hem centrum - bra lövskog leverantörer kommer att ha det. Men du kanske gillar det mycket bättre än att använda massivt trä för lådsidor och skikten ser tillräckligt bra för att bara avsluta med lite olja eller polyuretan.

Lumber-core

Timmer-kärna plywood består av smala remsor av trä som löper parallellt med varandra. Dessa remsor är inklämt mellan två ytterskikt som - i likhet med faner-core plywood - har sina kärnor som körs vinkelrätt mot varandra. Detta gör för både en stabil och stark kärna.

Hem centra inte ofta bär timmer-core plywood, så du måste gå till en bra brädgård att hitta den. Det är värt en resa till brädgård om du vill bygga bokhyllor eller något som kommer att bära en hel del vikt, eftersom timmer-core plywood är starkare än fanér-core plywood.

Medium density fiberboard (MDF)

MDF har ingen lager så det är inte tekniskt en plywood - MDF skapas från sågspån och hartser - men träarbetare använder MDF som plywood, och du hittar den i centrum för några av de lövträd faner produkter.

Liksom plywood, är MDF mycket stabil. Men det är inte särskilt stark. Det är mycket tungt, och det kan vara svårt att arbeta med. Trots allt detta, gör skåp ofta använda MDF - men bara där du inte kommer att se den en gång skåpen är klar. Om de använder MDF i ett område där det är synligt, det är alltid målade (det tar färg väldigt lätt). Du kan köpa MDF från din lokala hem center, antingen vanligt eller med ett faner eller laminat över en eller båda sidorna.

MDF producerar massor av damm när du klipper eller sand det, så bär andningsskydd när du arbetar med den.

Plattor träspåns-

Om du är avskräckas av damm och röra som kommer från att använda MDF, kanske du gillar fling ombord. Liksom MDF, är fling ombord konstruerad av små bitar av trä och hartser och därför inte har de tomrum som kan finnas i vanlig plywood. Plattor träspåns- är starkare än MDF eftersom det är skapat av "flingor" av trä i stället för sågspån, så att fibrerna är längre (vilket skapar styrka). Det producerar också mycket mindre damm. Du kan hitta fling ombord på en brädgård eller de flesta hem centers. Leta efter en produkt som heter OSB (oriented strand board).

De skalfasader på träkärnor

Bortsett från att ha en mängd olika inre kärnor, plywood och plåt varor också komma med en mängd yttre skinn (fasader). Dessa inkluderar lövträd och plastlaminat, som är de mest populära stilar.

Men för möbelmakare, lövträ-fanerade plywood är en dröm som går i uppfyllelse. Du får fördelarna av plywood stabilitet men med fanér ekonomi. Du kan hitta många sorter av lövträ-fanerade plywood, inklusive

  • Ek
  • Cherry
  • Björk
  • Lönn
  • Mahogny

Dessa lövträ-fanerade plywood är bra för att bygga skåp, hyllor och andra träbearbetning projekt som kräver en stor träbit. Den enda nackdelen med att använda lövträ faner plywood är att du måste klä upp kanterna av brädet eftersom lövträd faner är bara på två sidor av styrelsen.