Vad bör jag veta om Mongoliet?

November 7

Mongoliet är ett stort land i Östasien. Den omfattar 604 tusen kvadrat miles (1.564.000 kvm. Km), vilket gör det lite mindre än delstaten Alaska. Det gränsar till både Kina och Ryssland.

Mongoliet har bott i sedan stenåldern, med nomadstammar som korsar stäpperna. Med introduktionen av järn, började Mongoliet för att ta en större roll i vissa angränsande regioner. Mongolerna, som då och då skulle bilda stora grupperingar av nomadstammar, kunde sedan att utgöra ett hot, eller åtminstone ett irritationsmoment, till grann kinesiska stater.

I den 3: e århundradet den mongoliska delstaten Xiongnuen bildas, skapar den första staten i Mongoliet. Detta rike spred småningom hela vägen söderut till Kinesiska muren, som hade byggts för att stöta bort mongoliska anfallare som dessa. Att se detta som ett hot, Handynastin i Kina invaderade, men drevs tillbaka och mongolerna skjuts söderut in i Han-Kina, så småningom tvingar Han kejsaren att underkasta sig mongolerna, erkänna deras ägande av all mark norr om muren och ge dem en årlig hyllning. Xiongnuen skulle så småningom emigrera västerut och nådde Europa i 5: e talet och uppnå vanära som Atillaâ € s hunner.

Olika fraktioner ökade sedan till makten i Mongoliet, expanderar och konsolidera deras territorium, och beslagta delar av norra Kina. Olika Turk grupper uppnådde makten i de följande århundradena, som kulminerade i nederlag en Tang kinesisk armé av nästan 500.000 soldater i den 8: e århundradet. Effekt överförs sedan till uigurerna, sedan Kidan. Den Kidan kontrollerade en stat som ingår de flesta av moderna Mongoliet i mer än två århundraden, så småningom faller till Jurjens.

Nära slutet av 12-talet en listig hövding vid namn Tamujin använde sin militära förmåga och kraft att förena alla mongoliska stammarna. Han tog namnet Djingis Khan, och erövrade stora delar av den kända världen, bildar det största imperiet i historien. När han så småningom dog, det mongoliska riket bröt i fyra delar. The Great Khanate, som grundades av Kublai Khan, inkluderat Mongoliet, samt Kina. Vid det sena 14th århundradet kineserna hade drivit mongolerna ur Kina, förstörde mycket av kulturen i Khans hade uppnått, och plundrade deras huvudstad, även om mongolerna behållit kontrollen över Mongoliet.

För de närmaste århundradena mongolerna skulle ibland raid Kina, oftast av ekonomiska eftergifter. 16-talet såg en kulturell renässans, liksom en utbredd omvandling av landet till buddhismen efter ett möte mellan en effekt linjal och Dalai Lama. I början 17th century Manchu i Kina invaderade och fångade en hel del Mongoliet, konsolidera sin makt och behålla den tills bara in på 20-talet, då, efter nedgången av Qingdynastin, Mongoliet återfick självständighet 1911.

Denna självständighet var kortlivad, dock, och kineserna regenere landet 1919. Den nybildade Sovjetunionen kom till deras undsättning, men hjälpte avvärja kineserna och tillät Mongoliet till igen förklara sig självständiga, men den här gången med nära band till Sovjetryssland. Mongoliet förblev linje med Sovjet under de närmaste decennierna, genomföra stalinistiska utrensningar och kommunistiska dagordningar genom andra världskriget.

År 1990, efter demokratisering och liberalisering av sovjet började Mongoliet sin egen väg mot demokrati. År 1992 en ny konstitution ratificerades, som var pro-kapitalist, tillåts gratis religion, och tillåtet för flera personer. Sedan dess har landet fortsatt att öppna sig till kapitalismen, och har utvecklat en hel ekonomiskt.

Mongoliet är på många sätt en otämjd land. Från den fantastiska Gobiöknen, till de många nomadiska familjer fortfarande lever relativt traditionella livsstil i hela landet, erbjuder landet många natursköna möjligheter för besökare. Platser som Tavanbogd nationalpark och de fyra heliga Peaks i Bayansurkh, Chingeltei, Songino Khairkhan och Tsetseegum är alla särskilt bjudet för sin naturliga skönhet, men egentligen vart du än går kommer sannolikt awe dig. Att leva med en värdfamilj är ett av de bästa sätten att resa i Mongoliet, och existerar ett antal grupper som hjälper dig att ställa in det här. Häst turer över stäpperna och Gobi är också mycket populärt, men itâ € s viktigt att planera din resa under rätt tid på året, beroende på vad du vill göra. Vad kan vara den perfekta tiden att besöka Ulaanbaatar att missa kylan kan vara den värsta tiden att besöka Gobi, när värmen blir outhärdlig. I en nation där vädret spelar en så central roll, är det viktigt att planera noggrant runt årstid.

Flyg till Ulaanbaatar anländer regelbundet från Berlin, Peking, och Moskva. Du kan också komma med tåg från antingen Peking eller Moskva på trans mongoliska järnvägen, eller resa landvägen från något av dessa länder, förutsatt att du har tid och vädret är rätt.

  • Vissa reseföretag erbjuder hästturer över Gobiöknen.
  • Mongoliet gränsas av Ryssland i norr och Kina till söder.
  • Kublai Khan grundade den stora Khanate, vilket inkluderade Mongoliet och Kina.