Vad Är Glottis?

May 10

Glottis är den term som används för att beskriva den del av struphuvudet som innehåller stämbanden. Den innehåller också stämbanden liksom de utrymmen som finns mellan dem. Glottis är avgörande för utveckling och skapande av tal hos människor.

Stämbanden i glottis ansvarar för ljudvibrationer som skapar något av en surrande ljud. Det är genom denna process som tal blir möjligt. Uttal är den primära funktionen av glottis. Genom att lära sig utöva en viss grad av kontroll över detta område av kroppen, tala i olika dialekter blir en möjlighet.

Med praktiken är det möjligt att styra en del av de vibrationer som orsakas av glottis. Detta är viktigt när man ska lära sig tala och korrekt uttala olika ord och ljud. Detta hjälper också en person att ändra sin röst för att tala i olika dialekter eller ens i andra språk. Lära denna typ av kontroll är också användbart när lära sig spela vissa musikinstrument.

Valsalva-manövern är också möjlig genom användning av glottis. Detta görs när en person tvingar sig själv att andas genom en luftväg som är stängd. Denna manöver utförs genom att klämma näsan stängd medan stänga munnen samtidigt.

Uppkallad efter Antonio Maria Valsalva, en 17th century läkare, är Valsalva manöver ofta används under en läkarundersökning. Denna disciplin används som en åtgärd för att testa olika anatomiska funktioner. Exempelvis är det ofta används som ett sätt att testa hjärtfunktionen. Denna metod kan också användas för att hjälpa till att utjämna trycket mellan öronen och bihålorna.

Glottis själv består inte bara av de verkliga stämband, men det innehåller också vad som kallas Rima glottidis. Detta är utrymmet mellan stämbanden och brosk som kallas arytenoid brosk. Dessa är helt enkelt ett par av pyramidformade strukturer som ingår i struphuvudet eller struphuvudet. Stämbanden bifogas detta par brosk.

Den struphuvudet är en ihålig struktur som är ansluten till luftstrupen, även hänvisad till som luftstrupen. Förutom att hjälpa till att producera vokala ljud, struphuvudet arbetar också för att hålla matrester från att komma in i luftvägarna. Denna del av kroppen används när man pratar, andas eller svälja.

Glottis skyddas av en liten lucka som kallas epiglottis. Denna flik är gjort av vävnad tillverkad av elastiskt brosk. Den täcks av en slemhinna och fäster på tungan. Det är denna flik av vävnad som öppnas och stängs för att skicka mat till matstrupen istället för att låta den komma in i luftstrupen.

  • Glottis är den del av struphuvudet som innehåller stämbanden.