Vad är en vibrafon?

August 8

En vibraphone, även kallade vibbar eller vibraharp, är ett slaginstrument, en av de idiophones. Idiophones är instrument som producerar ljud som vibrationer i hela kroppen av instrumentet. Andra exempel på idiophones är trianglar och cymbaler.

En grupp av idiophones spelas med klubbor, och det är till denna grupp som vibrafonens tillhör. Andra mallet instrument inkluderar xylofon, marimba, den glockenspiel, klockspel eller Rörklockor, de crotales eller antika cymbaler och trummor stål.

Liksom glockenspiel, är vibrafonens en uppsättning av metallstänger. Detta skiljer den från de marimba och xylofon, båda har barer i trä. Vibrafonens utmärks också av att ha vibrato eller tremolo produceras genom en serie av elektriska fläktar ovanpå dess resonatorenheter rör. Hastigheten hos motorn styr hastigheten på vibratot. Som du kanske har samlat, är detta vibrato funktion källan namnet vibrafon.

En typisk vibrafon har antingen en tre oktavserien som börjar på F nedan mitten C, en två och en halv oktav serien som börjar på mitten C, eller en tre och en halv oktav börjar på F nedan mitten C. Staplarna i vibrafon arrangeras med de lägsta platser till spelarens vänstra.

Vibrafonens customarily spelas med en mängd olika klubbor. Hårda och medel sladd mallets samt gummiklubbor används. Garn klubbor kan användas för mjuka passager, och glissandos på vibrafon effektivt kan återges med stålborstar.

Två Vibraphone tekniker som är mindre vanliga är följande: döda strök eller döda fastnar avser att hitta en bar i vibrafon och lämnar klubba vilar där, det vill säga, inte lyfta den igen omedelbart så att stången kan vibrera. Resultatet är ett dovt staccato. En annan teknik är att spela i slutet av vibrafonens barer med en cello eller kontrabas båge.

Den vibrafon ingår i jazz, musikband, och orkester ensembler, och den används både för säkerhetskopiering och solospel. Kända vibrafon spelare har inkluderat Roy Ayers, Milt Jackson, Gary Burton, Red Norvo, Cal Tjader och Lionel Hampton.