Vilka är effekterna av Fiber på matsmältningssystemet?

July 20

Kostfiber är en form av kolhydrater som människor konsumerar via vegetabilier som frukt, grönsaker, bönor och fullkornsprodukter. Till skillnad från andra kolhydrater som består av kedjor av sockerarter, dock är fiber till stor del svårsmälta och bidrar nästan inga kalorier eller näringsämnen till kosten alltså. Istället effekterna av fibrer på matsmältningssystemet är att det underlättar passagen av partiellt smält mat genom det gastrointestinala området, förbättrar hälsan och korrekthet tarmrörelser, och förbättrar hälsan i colon självt. Fiber hjälper också till att sänka LDL eller "dåliga" kolesterolnivåer genom att minska mängden av galla resorberas in i blodet genom tarmväggen, och saktar absorptionen av glukos genom väggarna i mag-tarmkanalen, vilket stabiliserar blodsockernivåer.

Av dessa effekter av fiber på matsmältningssystemet, den mest kända är att den bidrar till kolon hälsa genom att flytta delvis smälta maten snabbare genom tarmen. Kostfiber har två former: lösliga och olösliga fibrer. Lösliga fibrer är den typ som finns i baljväxter, grönsaker, frukt och några hela korn. Det löser sig i vatten och påverkar absorptionen av vissa näringsämnen genom tarmväggen. Olösliga fibrer är den typ som finns i hel-vete produkter, nötter och många grönsaker. Denna typ av fiber bidrar bulk till mat som passerar genom mag-tarmkanalen och därefter lämnar kroppen som avföring.

Effekten av olösliga fibrer på matsmältningssystemet är att det således förbättrar dess funktion. Det bidrar till vikt och volym till avföring som uppmuntrar snabbare passage genom tjocktarmen, och det underlättar också tarmrörelser genom att mildra de avföring. Dessutom har konsumtionen av olösliga fibrer kopplats till en lägre risk för sådana åkommor i tjocktarmen som divertikulit, hemorrojder, och tjocktarmscancer, och det sägs att minska symtomen vid IBS.

Det finns en liknande fördelaktig effekt av lösliga fibrer på matsmältningssystemet. Denna fibertyp när det blandas med vatten skapar ett visköst ämne som fördröjer absorptionen av vissa näringsämnen genom väggarna i tarmen och in i blodomloppet. Glukos, till exempel, den mest grundläggande formen av kolhydrater som kroppen använder för energi, kommer in i blodomloppet på detta sätt, höja blodsockret. Konsumerar lösliga fibrer hjälper till att bromsa denna process så att glukos kommer in i blodet mer gradvis och blodsockernivåer inte spika, så det rekommenderas att diabetiker förbrukar massor av lösliga fiberrika livsmedel.

Ytterligare effekter av lösliga fibrer på matsmältningssystemet inkluderar dess roll i att sänka kolesterolhalten i blodet. Den gör detta genom att fördröja reabsorption av galla från levern genom väggarna i tjocktarmen, så att mycket av detta galla lämnar kroppen i avföring. För att tillverka mer av galla kroppen kräver, använder levern kolesterol, därigenom minskande mängd läkemedel i blodet, i synnerhet av LDL eller "dålig" kolesterol.

  • Fibrer hjälper lätta passagen av föda genom mag-tarmkanalen.
  • Några av de organ i matsmältningssystemet.
  • Den lösliga fibrer som finns i psylliumfröskal pulver löser sig i vatten och hjälper kroppen att absorbera näringsämnen.
  • Frukt och grönsaker är bra källor till fiber.