Vad är kopplingen mellan luteiniseringshormon och progesteron?

July 30

Luteiniserande hormon och progesteron är hormoner som är väsentliga för kvinnlig fertilitet. Den främre hypofysen producerar luteiniserande hormon (LH) hos både män och kvinnor. I den kvinnliga kroppen, frågar LH ägglossning, eller frisläppandet av en mogen äggcell från äggstocken. Den äggstockar frigör progesteron att förtjocka slemhinnan i livmodern för att möjliggöra implantation av ägget om det är befruktat.

I början av menstruationscykeln, producerar en kvinnas kropp follikelstimulerande hormon (FSH), som triggar mognaden av en eller flera äggceller i en av äggstockarna, eller mera sällan i båda. Luteiniseringshormon och progesteronnivåerna är låga vid denna tid, eftersom äggcellen är fortfarande omogen. En ökning av östrogen nivåer signalerar när ägget är helt mogen, som uppmanar nästa steg i menstruationscykeln.

En plötslig stegring i LH-nivåer inträffar vanligtvis mellan dag 12 och 16 i menstruationscykeln, med den första dagen av menstruationsblödning räknas som dag ett. Ökningen, känt som LH-stegringen, försvagar follikeln innehåller det mogna ägget. Detta markerar punkten i menstruationscykeln med de högsta nivåerna av luteiniserande hormon och progesteron nivåer på den lägsta. Ägget kan sedan bryta igenom follikeln och ange äggledaren, där den kan befruktas av en spermie innan du reser till livmodern. Omedelbart efter ägglossning, resterna av hårsäcken, som nu kallas gulkroppen, börjar släppa progesteron.

Nivåerna av progesteron fortsätter att stiga i upp till tio dagar efter ägglossning. Som svar på den minskade luteiniserande hormon och progesteron nivå ökning börjar slemhinnan i livmodern att tjockna. Denna process är nödvändig för att ett befruktat ägg att implantera i livmodern. Progesteron nivåer fortsätter att stiga under första delen av graviditeten för att säkerställa att implantation inte äventyras.

Om ägget inte befruktas, minskar progesteron produktionen. Denna droppe gör att kroppen att kasta den förtjockade livmoderslemhinnan under menstruationen. Hela processen tar normalt ca 28 dagar att slutföra, men menstruationscykellängder av 21 till 35 dagar anses normalt för vuxna kvinnor.

Kvinnor som har problem att bli gravid kan välja att genomgå fertilitetsbehandlingar. Mediciner, antingen injiceras eller tas oralt, kan uppmana kroppen för att öka produktionen av luteiniserande hormon och progesteron tillägg finns att tillgå för att öka dessa nivåer också. Patienterna ska kontrolleras noggrant av sina läkare, eftersom fertiliteten droger kan öka chansen att bli gravid med fler än ett barn. Graviditet med trillingar, eller ännu högre ordningens multiplar, kan leda till en rad olika problem för mamman och spädbarn, inbegripet en högre risk för tidig födsel och tillhörande utvecklingsfrågor.

  • Fertilitetsläkemedel kan öka chansen att bli gravid med fler än ett barn.
  • Luteiniserande hormon produceras av hypofysen, en körtel vid basen av hjärnan.
  • I den kvinnliga kroppen, frågar LH ägglossning, eller frisläppandet av en mogen äggcell från äggstocken.
  • Luteiniserande hormon utlöser ägglossningen ungefär halvvägs igenom kvinnans menstruationscykel.
  • De flesta tjejer börjar menstruera i åldern 10 och 15 år gamla.