Vad är Molybden?

April 14

Upptäckt år 1778 av Svenska Kemist Carl Wilhelm Scheele och isolerades 1781 av Peter Jacob Hjelm, är molybden används främst som en komponent i legerat stål. En silvervit metall med ett atomnummer 42, är det fast i rumstemperatur, har en atommassa på 95,94, och visas i det periodiska systemet av element inom den kemiska beteckningen för "Mo." På grund av sin mjukhet, färg och fet känsla, var det ursprungligen misstas som en ledarförening. Dess namn, kommer från molybdos, det grekiska ordet för bly, återspeglar detta.

En av molybden mest unika och därför användbara egenskaper är dess extremt hög smältpunkt: 4753 ° F (2623 ° C eller 2896 K). I själva verket, jämfört med andra rena element, den har en av de högsta smältpunkter. På grund av dess förmåga att motstå extremt höga temperaturer, är molybden används vid tillverkning av missiler, flygplan, spacecraf, gevärspipor, glödlampa filament och ugnskomponenter.

I USA, är ungefär två tredjedelar av den molybden används för att göra rostfritt och legerat stål. Rostfritt stål, resistent mot rost och korrosion, används till exempel i distributionssystemen vatten och storköksutrustning. Hållbara legerat stål används i bildandet av bildelar och entreprenadmaskiner. Läggas till stållegeringar, molybden bildar en extremt stark produkt som tål höga temperaturer. Den kan också användas som en rök och flamskydd, en korrosionshämmare, ett torrt smörjmedel, och en kemisk katalysator i vissa tillämpningar inom petroleumindustrin.

USA är en viktig källa till världens molybden, teckning från gruvor i Colorado, New Mexico, och Idaho. Andra produktiva producenter världen över omfattar Kina, Kanada, Peru, och Ryssland. Metallen kan brytas direkt, inhämtade från malmkällor såsom molybdenglans eller molybdensulfid (MOS 2), erhållen som en biprodukt av kopparbrytning, och återhämtat sig från den mineral wulfenite (PbMoO 4).

Molybden är också viktigt biologiskt eftersom det underlättar processen för absorption kväve i växter. För jord som stöd växtliv, måste den innehålla en tillfredsställande nivå av detta mineral. Trace kost mängder är också nödvändigt att främja tillväxten hos djur; stora mängder, emellertid, är giftiga. Som ett resultat, i USA, exponering på arbetsplatsen regleras av både Occupational Safety and Health Administration (OSHA) och NIOSH (NIOSH).

  • Molybden används främst som en komponent i legerat stål, och visas i det periodiska systemet av element inom den kemiska symbolen för Mo.
  • Koppar kan dyka upp som en biprodukt av en molybdengruvdrift.
  • Kidney bönor är en bra källa till molybden.