Vad är Youtiao?

January 20

Youtiao, eller du Tiao, är mandarin namnet för en typ av stekt kinesiska bröd stick populär som en frukostmat i Kina. Dessa bröd pinnar är gjorda med jäst och friteras i par anslutna i mitten, vilket resulterar i ett fluffigt bröd med en krispig utsida och mjuk insida. Bröd pinnar kan serveras hel, fyllda med kött eller skära upp och sätta i soppan.

När fungerade som en frukostmat, särskilt i norra Kina, är Youtiao oftast paras med varm sojamjölk, där bröd stick doppas. Det är också ofta placerad inuti sesam smaksatt platt bröd och äts som en smörgås. Dessutom kan det ingå i risgröt eller reserv-rib soppa eller fyllda med räkor, fläsk eller nötkött.

Även hemlagade recept för Youtiao kan föreslå kortare bröd sticklängder, traditionellt dessa bröd pinnar är cirka 12-16 inches (30-40 cm) lång och är vanligtvis runt 1 tum (3 cm) bred. Detta bröd är bäst serveras färsk på grund av dess tendens att bli tufft eller elastisk om de lämnas ut för länge. Youtiao innehåller även mjöl, vatten, socker, salt, bakpulver, och vegetabilisk olja.

I Kina är bröd pinnar ofta säljs i stånden av gatuförsäljare. Gatuförsäljare lägga brukar alun - kaliumaluminiumsulfatkristaller - till sina recept, men för att öka uppsvullna, krispiga exteriör deras bröd. Alum bör generellt undvikas, men eftersom det ofta orsakar matsmältningsbesvär.

Youtiao är så populär i Kina som under 2008 den amerikanska snabbmatsrestaurang KFC som ligger i Peking ingår det som ett alternativ för frukost. Även priset på bröd pinnar var tre gånger större än den genomsnittliga gatuförsäljare pris, KFC gjorde en punkt av reklam att deras Youtiao var alun gratis.

Den ursprungliga skapandet av Youtiao går tillbaka till början av förra årtusendet och Songdynastin. Den korrupta ledare i Kina, Qin Gui, förment på inrådan av sin hustru, avrättades en lojal allmänhet Yue Fei, som var älskad av folket. I ilska och protest, skapade en kock ett par grissini i ungefär personen former, entwining ihop dem och djupt steka dem, vilket symboliskt kokande ledaren och hans hustru i olja.

Detta ursprung lore är där kantonesiska namnet för Youtiao härstammar från: ". Friterade spöken" du Zha gui, som ordagrant betyder "friterade djävlar" eller Youtiao har mindre tilltalande ordagrann översättning, som betyder "olja" eller "fett stick" på mandarin. Den närmaste engelska jämförelse Youtiao är donut-liknande cruller.

  • Youtiao är en populär frukostmat i Kina.