Ta bort Sot Fläckar från mattan

February 16

Sot kan lämna alla typer av otäcka mörka fläckar på din matta. Eldstaden är en stor källa till potentiella sot fläckar, men även ljus eller något litet kan skapa sot som kan komma in i din matta eller andra ytor runt huset. Det verkar ofta att ju mer du försöker skrubba och torka av fläckar sot lämnar efter, desto mer fläcken sprider sig. Sot fläckar är speciellt ett problem om det blir till ljus eller vit-färgad matta. Du kan vara rädd att din matta är förstört när sot får in det, men det finns hopp om att du kan få det tillbaka till det normala igen. Det finns olika sätt som du använder när du tar bort sot fläckar från mattan. De flesta av dem kan du till och med använda själv.

För att få en sot plats av din matta, här är några idéer som du kan använda:

  • Ta bort bitar. Innan du gör något annat, är det en bra idé att rensa bort alla bitar eller bitar av sot som du kan. Använd försiktigt en pappershandduk för att plocka upp bitar som fortfarande kan vara runt fläcken.
  • Vakuum. Försök att absorbera sot och dammsug bort. Strö lite majsstärkelse eller bakpulver över fläcken för att absorbera det. Efter att låta det sitta en stund, dammsuga området. Använd en annan metod för att rensa upp eventuella kvarvarande sot.
  • Kemtvätt. Med hjälp av en kemtvätt lösningsmedel, försöka rensa fläcken med en trasa. Se till att inte sprida sot runt eller göra fläcken värre. Torka försiktigt upp vätskan.
  • Gnugga alkohol. Gnugga alkohol är ett annat alternativ för rengöring. Blot lite på fläcken med en trasa, men tänk på att inte sprida fläcken. Låt inte alkoholen blir för djupt in i mattan, heller, eftersom det kan skada den. Därefter rengör fläcken med lite tvål. Diskmedel eller rengöringsmedel bör fungera bra. Blot området med det utspädda tvål och en trasa. Lämna en pappershandduk mot fläcken när det torkar.
  • Väteperoxid. Använd lite väteperoxid (3%). Få området våt och låt den stå i ungefär en timme, upprepa tills fläcken är borta.
  • Lita proffsen. Om sot plats kvarstår efter dina ansträngningar för att rengöra den, är det dags att ringa en professionell renare. En professionell ska kunna spara din matta utan ytterligare skador eller spridning av fläcken.

Kom ihåg att ett uns av förebyggande är värt ett halvt kilo bota. För att förhindra sot från att hitta sin väg till din dyrbara mattan, inte ljuset i närheten av mattor områden och skydda mattan nära din eldstad.