Hur gör jag dödar skabb?

August 17

Små kvalster, som kallas Sarcoptes scabiei, kan gräva under huden och orsaka en kliande utslag liknande hudproblem vanligtvis kallas skabb. Villkoret kräver snabb medicinsk diagnos och behandling, eftersom det lätt kan spridas mellan människor. Läkare ordinera flera olika mediciner för att döda skabb, och det finns saker du kan göra hemma för att kontrollera och hjälpa behandla infektionen också. De flesta behandlingar för att döda skabb involverar utvärtes produkter, såsom krämer, geler eller krämer, att du måste gälla för de drabbade områdena så ofta som en gång per dag.

Receptbelagda produkter utvärtes avsedda att döda skabb kvalster är kallade scabicides, och det finns flera formuleringar tillgängliga. Permetrin krämer är bland de mest förskrivna eftersom de är säkra för spädbarn, barn och vuxna, inklusive gravida och ammande kvinnor. Krämen ska tillämpas på drabbade områden två gånger, med varje ansökan en veckas mellanrum.

Lindan är en annan medicin som innehåller kemikalier som dödar skabb kvalster. Detta läkemedel är inte föreskrivs för personer som har nedsatt immunförsvar på grund av annan sjukdom eller organproblem, för barn under 2 års ålder eller för kvinnor som är gravida eller ammande. Det är ofta föreskrivs för personer som har skabb infektioner i hårbotten eftersom det kommer i ett schampo form utöver lotion och grädde former. Liksom permetrin, är lindan mediciner appliceras två gånger med en vecka mellan varje behandling.

Crotamiton krämer är den mild skabb behandling eftersom de inte innehåller starka kemikalier. Dessa krämer är ofta skrivs för spädbarn eftersom de är mindre benägna att irritera känslig hud. Krämer med crotamiton måste tillämpas dagligen i tre till fem dagar för att åtgärda de flesta skabb infektioner. Ivermektin är ett oralt läkemedel som kan användas för att behandla skabb infestationer som inte svarar på utvärtes behandlingar eller för personer som har sänkt immunförsvar.

Det enda sättet att effektivt döda skabb är med mediciner som vanligtvis bara är tillgängliga genom recept. Även huskurer och behandlingar kan hjälpa till att minska dina symtom, kommer de inte att klara upp infektionen av sig själva. Boka tid för att se din läkare så fort du misstänker att du har skabb. Andra hudåkommor, såsom allergiska utslag och eksem, kan härma skabb symtom, så det är viktigt att få en korrekt diagnos innan behandling. Din läkare kan föreslå behandling för dina familjemedlemmar och andra som du har varit i nära kontakt nyligen, även om de inte visar tecken på skabb.

Killing skabb kvalster i ditt hem är ett viktigt steg för att förhindra återinfektion. När du har fått diagnosen skabb, tvätta alla kläder, sängkläder och handdukar som du har använt under de senaste 72 timmar i varmt vatten och torka dem på en hög värmeinställning. Vakuum matta, mattor och stoppning i ditt hem och fordon dagligen, och använda ett desinfektionsmedel rengöringslösning på hårda ytor och golv fram till slutet av din behandling. Om möjligt, ånga rengöra din klädsel och försegla din madrass i en plastfoder för att förhindra nytt angrepp.

  • Steam rengöring ska utföras på mattor och möbler för att förhindra ett nytt angrepp av skabb.
  • Kondomer kan vara ineffektiva mot vissa sexuellt överförbara tillstånd, såsom blygd löss och skabb.