Vad är mongoliska blå fläckar?

April 3

Ibland kallad Mongoliska fläckar eller mongoliska fläckar, är en typ av födelsemärke som är vanligast i de östra delarna av Asien och Afrika, samt delar av Turkiet en mongolisk blå fläck. Denna typ av födelsemärke har också funnit med viss regelbundenhet bland indianer och i vissa människor av polynesiska härkomst. Medan mongoliska blå fläckar kan vara något ovanligt i form och konsistens, de är oftast godartade och utgör inget som helst hot.

I utseende, är mongoliska blå fläckar kännetecknas av en form som är något oregelbunden. De gränser födelsemärke är ofta något vågig. Färgen på plats är oftast liknar den blåaktiga nyans av ett blåmärke, men det finns dokumenterade fall av en mongolisk fleck som är nästan brun eller svart.

Det verkar inte finnas någon särskild anlag mellan könen när det gäller förekomsten av mongoliska blå fläckar. Både män och kvinnor har fötts med dessa typer av födelsemärken. Normalt är fläckarna hittades nära den nedre regionen av ryggen, det allmänna området av skinkorna, eller på axlarna. Ursprunget för de födelsemärken verkar vara insamling av melanocyter i dermis medan fostret utvecklas i livmodern.

Mongoliska blå fläckar kan uppträda var för sig eller i kluster som verkar vara ett större plåster. Det finns inga bevis för att en mongolisk blå fläck födelsemärke orsakar någon typ av obehag i form av smärta eller klåda. Generellt människor med fläckarna betalar lite eller ingen uppmärksamhet till dem, särskilt när de är placerade längs området av den nedre ryggen. Det är inte vanligt för människor att förväxla de blå fläckarna för blåmärken, speciellt om individen inte är medveten om någon typ av samband med en raslig grupp som är mer benägna att utveckla fläckarna.

Medan mongoliska blå fläckar är ofarliga i sig, ny forskning visar att det kan finnas ett samband mellan utvecklingen av dessa fläckar och flera underliggande hälsofrågor. Förhållanden såsom Niemann-Pick syndrom, GM1 gangliosidosis och mukopolysackaridos alla har hittat en hel del regel bland barn som föds med blå fläckar.

Som med alla typer av födelsemärke, är det ibland möjligt att använda plastikkirurgi för att avlägsna mongoliska blå fläckar. Eftersom de blå fläckarna tenderar att visas i andra än ansikte, händer och underarmar områden, det är oftast inte rekommenderas att slösa tid och resurser att ta bort födelsemärken. Kläder kommer ofta täcka födelsemärken lätt, vilket gör dem en icke-fråga när i en offentlig miljö.