Vad är Anuloma Pranayama?

April 2

Bruket av anuloma pranayama används i yoga som en typ av andningsövning. Specifikt hänvisat till andas först genom en näsborre, och sedan den andra. Omväxlande andning genom båda näsborrarna på detta sätt kan stimulera hjärnans aktivitet. Flera hälsofördelar har associerats med denna praxis, men få har bevisats. Anuloma är ett Sanskrit ord som betyder suppleant, medan pranayama är en annan Sanskrit ord som översatts betyda "förlängning av livskraften."

Cykeln börjar med att stänga höger näsborre med tummen. Luft utandas och inhaleras genom vänster näsborre. Tummen avlägsnas därefter från höger näsborre, och ringfingret stänger vänster näsborre. Luft sedan utandas och inhaleras genom höger näsborre. Denna process upprepas sedan om och om igen, med en vanlig andning mönster, och bör inte tvingas.

Vanligtvis kommer individer som ofta använder anuloma pranayama andas ut för dubbelt så länge som de andas in. Det anses mycket viktigt att ändra näsborrar sker efter inhalation, eftersom vissa yoga entusiaster tror att förändrade näsborrarna efter utandning kan ha en negativ effekt på kroppen. Utövare av denna typ av andning använda den för att få kroppens livsenergi tillbaka i god balans, återställa god hälsa.

Många användare har kopplat positiva hälsoeffekter för att praktisera denna form av andning. Förespråkare av anuloma pranayama tror att det bidrar till att hålla båda sidorna av hjärnan fungerar vid sina toppnivåer. Lika luft till höger och vänster hjärn tros säkerställa att den logiska sinne och kreativa delen av sinnet är balanserade. Yoga utövare anser detta ett av de bästa sätten att lugna nervsystemet och sinnet.

Några av dessa hälsofördelar har säkerhetskopierats genom vetenskapliga studier. Forskarna fann att när andas genom olika näsborrar, var olika områden i hjärnan faktiskt stimuleras. Detta är så långt som vetenskapen kommer backa upp yogautövare, men eftersom det inte finns några vetenskapliga bevis för att anuloma pranayama kan förebygga andra sjukdomar. Ändå är den här typen av andning ibland anses hjälp vid behandling av stressrelaterade problem, särskilt högt blodtryck och ångest. Dem som utövar den tro de maximala fördelar kan bara uppnås genom att utföra den regelbundet.

Anuloma pranayama används ofta med yoga. Det är en typ av pranayama som inte kräver någon speciell utbildning eller handledning av en lärare eller professionell. Ofta är denna alternativa andningsmetod som användes i hathayoga.

  • Anuloma pranayama involverar andning genom alternerande näsborrar.
  • Anuloma pranayama används ofta under utövandet av yoga.