Vad är Whigpartit?

March 30

Whigpartit var en politisk fraktion främst förknippade med Storbritannien och USA. Början i 1678, ökade Whigpartit i opposition till monark absolutism, katolicismen och brittiska associationer till Frankrike. Mycket av skrifter från den radikala flygeln av gruppen så småningom påverkade tidiga koloniala revolutionärer. År 1833, i stark opposition till den växande makt ordförandeskapet blev Whigpartit en kraft i amerikansk politik också.

I Storbritannien, partiet var den främsta rival till den andra politisk fraktion, Tories. Medan organisationen började som en ganska liten sammanslutning av aristokrater, samlat det stora makt över den brittiska politiska världen efter den amerikanska revolutionen. Det slogs för de intressen som den tidiga industriella revolutionen och de religiösa friheter protestanterna. Under hela 19-talet, blev Whigs synonymt med expanderande kraften i parlamentet, upprättandet frihandel utanför Storbritannien och sociala frågor som avskaffandet av slaveriet. Så småningom blev partiet införlivas folkpartiet med andra frihandels fraktioner av det politiska spektrumet och officiellt upplöstes 1868.

Med hänvisning till ett tidigt namn patrioter under den amerikanska revolutionen, Whigpartit i USA inrättades officiellt 1833. Den politiska fraktion stod tungt mot åtgärder som president Andrew Jackson Demokratiska partiet, som Whigs tittade så gripa för mycket makt för den verkställande makten. Framstående medlemmar ingår deras ledare Henry Clay, Daniel Webster, William Henry Harrison, Zachary Taylor, och en ung Abraham Lincoln. Whigpartit tog politiska ställningstaganden som stödde en stark lagstiftande makten, modern industriell utveckling och protektionism i handelspolitiken.

Under sin period av makten i USA, var Whigs representeras av fyra olika presidenter. William Henry Harrison valdes 1840, men dog 32 dagar in i kontor. Han efterträddes av John Tyler, som höll tjänst tills 1845. Zachary Taylor trädde 1849 och likaså dog 16 månader, ersätts av Millard Fillmore.

Whigpartit blev mycket splittrade på 1850-talet när frågan om slaveri expansion dela valkretsen. Inom ett enda år, död Henry Clay och Daniel Webster lämnade festen med ett maktvakuum. Under 1852 presidentval, den Whigs nominerade Winfield Scott som förlorade omröstningen med avsevärd marginal till Franklin Pierce i det demokratiska partiet. Förre 1856 valet, var partiet uppdelad, med de flesta av dess ledarskap - inklusive Abraham Lincoln - sammanfogning med det republikanska partiet. De kvarvarande medlemmarna omgrupperas för 1860 kampanjen som konstitutions Union Party, men snart upplöstes efter en tredjeplats i presidentvalet.

Medan Whigs i både Storbritannien och USA upphörde i slutet av 1800-talet, har namnet på partiet förts tillbaka ett antal gånger. Den moderna Whigpartit bildades 2008 av veteraner från Irak och Afghanistan konflikter. Stödja ett medlemskap i ungefär 25.000 till 30.000 år 2009, började partiet att köra federala kandidater på biljetten i delstaten Florida. Den Florida Whigpartit fortsätter att expandera med varje val.

  • Idag fortsätter Florida Whigpartit att expandera med varje val.
  • Abraham Lincoln var en medlem av Whigpartit innan han blev en republikan.
  • Whigpartit stod mot president Andrew Jackson demokratiska partiet när de trodde för mycket makt höll på att överlämnas till den verkställande makten.