Vad är en Doppler Fetal bildskärm?

May 2

En doppler fostrets bildskärm eller Doppler fostrets pulsmätare är en anordning som vanligen används vid prenatala undersökningar att översätta ljudet av ett barns hjärtslag, medan fortfarande i livmodern, till hörbar nivå. Anordningen utnyttjar Dopplereffekten att producera en hörbar hjärtrytm simulering. Med hjälp av en dopplerfoster monitor är en icke-invasiv diagnostisk procedur som används vid rutin mödravård, och anses allmänt säker.

Först dokumenterade av Christian Doppler, översätter dopplereffekt förändringar i frekvensen hos en ljudvåg som avges av en källa när rör sig i förhållande till en observatör. Därför känner Doppler fostrets pulsmätare de högfrekventa ljudvågor som avges när en bebis hjärta slår. När ett hjärtslag hörs med Doppler, är det inte den faktiska hjärtslag men en representation. Användning av denna enhet är ofta kallad doppler auskultation.

Att genomföra Doppler fosterövervakning, är en gel eller olja lösning sprids frikostigt över gravida moderns mage. Denna lösning fungerar som en dirigent. En sond eller omvandlaren därefter spåras tillbaka och tillbaka över buk till hjärtslag är framgångsrikt detekteras. När ljudvågorna som avges av fostrets hjärta upptäcks, de överförs till monitorn där ljudet av dem förstärks sedan till en hörbar nivå.

Det finns fördelar med Doppler fostrets monitorn under en foster stetoskop, som också känner av ett barns hjärtslag när i livmodern. Doppler fostrets bildskärm tillåter alla närvarande i rummet vid tiden för undersökningen att höra hjärtslag av barnet. Foster stetoskop bara ger den person som bär hörlurar anslutna till enheten möjlighet att höra fostrets hjärtslag.

Doppler fetal- traditionellt kommit i en av två frekvensnivåer, 2 eller 3 MHz sonder. För att upptäcka ett fostrets hjärtfrekvens i de tidigaste veckorna av graviditeten - 8-10 veckor in i graviditetsperioden - den 2 MHz enheten är vanligtvis en av valet. För de kvinnor som har ansetts vara överviktiga tillstånd under graviditeten, men användningen av 3 MHz-enheten är mer allmänt föreslås.

Många kvinnor väljer att hyra eller köpa Doppler fetal- under graviditeten, som de vill ska ges möjlighet att höra eller kontrollera deras barns hjärtfrekvens vid varje given tidpunkt. Skapad för hemmabruk, dessa modeller kör oftast på batterier. Vissa modeller gjorda för hemmabruk är digitala och erbjuda den fördelen av en bildskärm, vilket visar antalet hjärtslag per minut.

  • En doppler fostrets bildskärm används ofta i en läkarmottagning för att lyssna på fostrets hjärtslag.