Vad är ett vinglas?

November 11

Varje glas som används för att dricka vin skulle kunna kallas ett vinglas, men termen är riktigare används för glasögon som används endast för vin och som syftar till att både betona kvaliteten på vinet och öka den alkoholiserade nöje. Varje vin glas har en skål, en stam, och en fot.

Formen på skålen av vinglas påverkar doften av vinet, koncentrera aromen att öka dricker njutning genom att förbättra smaken på vinet. De lukt och smak är mycket nära besläktade, och uppfattningen om man byter uppfattning av den andra. I allmänhet kommer öppnandet av ett vinglas vara mindre än den bredaste delen av skålen.

Stammen av vinglas är viktigt eftersom det bidrar till att bevara den ideala temperaturen på vinet som det är att vara berusad. När ett vinglas hålls av stammen, varma fingrar rör aldrig skålen, så vinet ligger kvar på sin ideala serveringstemperaturen eftersom det är berusad. Detta är viktigt, eftersom temperaturen i ett vin byter smak. Stemless vin glasögon inte gynnas av finsmakare.

Vid en högtidlig middag, där ett annat vin serveras med varje kurs, kommer tabellen ställas in med många vinglas i en mängd olika stilar. Det finns fyra grundmodeller av vinglas, som används för servering rött vin, vitt vin, mousserande vin, och befäst eller aromatiskt vin.

Rött vin serveras i ett vinglas som har en bred, rundad skål, vilket ger vinet gott om utrymme att "andas" och utveckla sin fulla arom och smak. Bourgogne glasögon har de bredaste skålar och används för subtila viner som Pinot Noir. Bordeaux glasögon är lite mindre och högre, och lämpar sig för fylligt rödvin.

Vitt vin serveras i en smalare glas med raka sidor. Formen hjälper kylt vin behålla sin temperatur. Mousserande viner serveras i en champagne flöjt eller en champagne coupe, även om flöjten är mer populärt i dag. Coupe, ett tefat formad härrörde glas, först sett runt 1660 i England. Flöjten är ett härrörde vinglas med en mycket smal, avlång skål. Denna form bidrar till att behålla bubblorna i mousserande viner.

Sherry och hamnen, samt likörer och aperitifer, serveras i en liten tulpanformade glas vin. Den smala, avsmalnande skål ökar intensiteten i vinets arom.

  • Champagne flöjt.
  • En allround vinglas kan också användas för att tjäna antingen röda eller vita viner.
  • Glasen används specifikt för att tjäna portviner är generellt mycket mindre än röda, vita, eller mousserande vin glasögon.
  • Ett vinglas är utformad för att visa upp en vinets färg, doft, konsistens och smak.
  • Skålar med vitt vin serveras i glas med raka sidor.
  • Rött vin glas har normalt en större skål och är avsmalnande mot kanten.
  • Ett vinglas.