Vad Är Butterfly Milkweed?

February 20

Fjäril milkweed, vetenskapliga namnet Asclepias tuberosa, är en perenn vildblomma som är en populär trädgårdsväxt eftersom det lockar fjärilar. Den har kluster av orange blommor och ljust gröna blad. Det har använts för medicinska ändamål av indianer och fibrer för att göra sladdar och rep. Den finns både i det vilda och i odling i hela USA. När odlas i trädgården, är fjärilen milkweed relativt lågt underhåll, härdig trädgårdsväxt.

En av de främsta anledningarna till populariteten av fjärilen milkweed är att dess nektar lockar en mängd olika fjärilsarter inklusive Fritillaries och Swallowtails. Bladen fungerar också som huvud näringskälla för Monarch fjäril larver. Förutom fjärilar, lockar nektar av blommorna också Ruby throated kolibrier, bin och andra insekter.

Fjärils milkweed är en hög vildblomma, typiskt växer till en höjd av cirka 18 till 36 inches (45,7 till 91,4 cm). Den har en robust stam med långa, smala, ljusa gröna lance formade blad som växer i ett alternerande mönster. Yngre växter har ofta en enda stam, medan äldre filial ut i många riktningar. Blommorna av fjärilen milkweed växer i klasar som består av flera små, apelsin, stjärnformade blommor. Efter blommorna spend producerar växten brun fuzzy frökapslar som innehåller många frön som svävar genom luften upphängd i fluffiga vita fibrer när de släpps.

Förr i tiden, var roten av fjärilen milkweed användes av indianer för en rad olika medicinska ändamål. Några av dess användningsområden inkluderade behandling av andningsproblem, svullnad, diarré, blindhet, utslag och ormbett. Fibrer från stammen används också för att göra sladdar och rep. Fibrerna är tagna från torkade stjälkar på hösten och vintern, och många är vridna tillsammans för att göra längder av sladd; ibland de blandas med andra fibrer såsom hampa för styrka. De flesta delar av växten är giftiga om ätit i stora mängder på grund av förekomsten av giftiga ämnen som kallas hjärtglykosider.

Fjäril milkweed finns i hela USA i naturen; livsmiljöer inkluderar prärier, öppna skogsområden, vägkanter, fält och ängar. Det är också vanligt odlas i odling i fjärilsträdgårdar, rabatter, gränser och naturtrogna områden. När etablerade, är det en underhållsanläggning lågt som sprider lätt. Det bör planteras i väldränerad jord på en plats som får mycket sol och vattnas sparsamt; naturlig nederbörd ger ofta tillräckligt med vatten.

  • Milkweed växter är föda för många fjärilar och skalbaggar.
  • Fjäril milkweed lockar fjärilar.