Vad är en Resin Model?

February 25

En hartsmodell är en figur av en mängd olika djur, varelser, människor och fiktiva och verkliga tecken som är gjutna i ett harts eller poly-hartsmaterial som enskilda bitar. Bitarna monteras därefter för att skapa den färdiga produkten. Hartsmaterialet hälls i formar, där den sedan härdar för att bilda de individuella bitar av hartsmodellen. Modellerna kommer ofta i kit, som kallas garage byggsatser, och kan monteras med en enkel sortiment av verktyg som en hobbykniv, epoxi, sandpapper, lim och färg.

Resin är i huvudsak en växt sekret som är trögflytande och klibbig, härdning när den torkar. Den har en mängd olika användningsområden, från byggändamål till musei bevarande och bowlingklot konstruktion. Harts modeller kan använda naturliga hartser, men mer vanligt är syntetiska hartser och vinyl som används för att skapa den slutliga produkten.

Ursprunget till harts modell garage byggsatser härrör från entusiaster göra egna formar och hälla sin egen harts för att skapa ett brett utbud av modellfigurer. Idag har dock en industri bildas runt hobby, och många företag producerar prefabrice kit för att konsumeras av vardagen hobby. Ämnena för dessa harts modell kit varierar oerhört, från populära skräckfilm monster till levande och utdöda djur i det vilda, men inga inställda parametrar finns för vad figuriner kan formas med harts.

Harts var valet materialet eftersom det i allmänhet är lätt att manipulera och forma i formar. Det är också lätt manipuleras via slipning och formning när hartset har satt, och det kan målas för att effektivt skapa en realistisk ton till ett stycke. Det är dock känslig för luftfickor och kan vara ganska skör när den sätter upp, så det är viktigt att byggaren vara mycket försiktig vid slipning eller montering sin harts modell för att förebygga oåterkalleliga skador. Små lufthål och bubblor kan i allmänhet fixeras med hjälp av en spackel spackel eller ens superlim, men på grund av bristande överensstämmelse av gjutningsprocessen, kanske man inte känner en luftbubbla existerar förrän de har utsatt den genom slipning in i den.

När en harts modell är klar, många entusiaster väljer att skapa en bas för deras statyett. Detta kan vara ett enkelt träbotten, eller det kan vara en noggrannare diorama att återskapa en scen ur verkliga livet eller en skräckfilm landskap. Målet för de flesta hartsmodellentusiaster är realism, och så lack, montering och slutlig placering är alla avgörande för en korrekt representation av deras skapande.