Vad betyder det när min hårddisk Är du klickar?

March 1

Hårddiskar gör vanligtvis klickljud under fungerar med vissa modeller är bullrigare än andra. Om hårddisken är att klicka högre än normalt, kan detta bero på ett problem som kan lösas. Om det klickar ovanligt högt och rytmiskt, och det är inte tillgänglig, kan det vara den så kallade "klick för döden."

När en hårddisk låter starkare än vanligt, är ledordet mekaniskt fel och förlust av data. Förutsatt enheten fortfarande fungerar, säkerhetskopiera data innan felsökningen är klokt, bara i fall misslyckande är nära förestående. Om uppgifterna är oerhört värdefullt, är ett annat alternativ att omedelbart stänga av enheten och ta den till en professionell Data Recovery Service, ge dem den bästa chansen möjligt att spara data.

Börjar med mer godartade orsaker till klickljud, en enhet som tvingas arbeta särskilt hårt tenderar att göra mer buller. Dataintensiva uppgifter såsom spel, avancerad fragmentering av filer, eller har lite utrymme kvar på enheten kan alla leda till alltför stort buller. Defragmentering och frigöra utrymme kan tysta enheten i dessa fall.

Om strömmen matas till enheten är instabil, otillräcklig eller för hög, kan detta också orsaka ökade klickljud. Kablar ska vara täta, och makten, ren. Att byta nätaggregatet, om möjligt, eller placera enheten i en extern kapsling kan bidra till att undanröja denna möjlighet. Om hårddisken är att klicka på en extern hölje som drivs av USB-porten, se kabeln är säker.

De flesta moderna externa höljen saknar en fläkt, att förlita sig på legeringar för att ta bort värmen från enheten. Om den omgivande temperaturen är ganska varmt, eller om luftflödet runt höljet är begränsad, kan en enhet blir för varmt, vilket resulterar i ökade buller- och prestanda fel. Om en hårddisk gör buller på grund av överhettning, kanske en fläkt riktad mot höljet svalna enheten och den återgår till normal drift, förutsatt att inga permanenta skador har uppstått.

Om hårddisken är att klicka men i övrigt verkar friska, är det möjligt att en firmware-uppgradering från tillverkaren kan åtgärda problemet. Köra backup innan du uppgraderar - även kallad "blinkande" - är kritisk, eftersom en dålig blixt kan resultera i en död enhet. En dålig blixt kan uppstå om anvisningarna inte följs exakt, eller om en strömstöt eller dropout inträffar under den korta blinkande processen.

I det värsta scenariot när en hårddisk är att klicka, det ger också läsa och skriva fel, eller är inte tillgänglig alls. Detta kallas ibland att klicka på dödsfall eller kraschen döds. Detta inträffar när ställdonet armen passerar upprepade gånger över spinning tallrik, dunka mot den fysiska stopp vid kanten av plattan. Ibland slår ner enheten en liten stund och sedan återstarta den kommer att få det att fungera tillfälligt.

Klickdöds kan orsakas av ett antal olika mekaniska problem. En möjlig orsak är en felaktig systemkort; en ersättningskortet kan köpas online tillsammans med ett lämpligt verktyg för att ta bort skruvarna som håller brädan på plats. Systemkortet är tillgänglig utan att öppna driv fallet, vilket skulle förorena tallrik och göra enheten oanvändbar. Det finns ingen garanti för att ersätta moderkortet kommer att fungera, men eftersom problemet kan ligga någon annanstans, till exempel med en skadad huvudet eller tallrik.

När en hårddisk är att klicka - och efter backup har körts - bör kontrolleras enheten för fel. Korsade kluster eller andra problem kan orsaka läsa och skriva problem och förlorade eller skadade data. Windows innefattar Checkdisk verktyget, medan Mac har Skivverktyg. Det finns även andra verktyg som finns för att kontrollera hälsan hos en skiva, beroende på vilket operativsystem och disktillverkaren, vilket kan göra verktyg tillgängliga för specifika enheter.

När en hårddisk är att klicka, är det bäst att använda den så lite som möjligt tills problemet är löst, och reservera det i syfte att säkerhetskopiera sin data och diagnostisera eventuella problem. Forskning, nedladdning, och andra perifera uppgifter idealt utförs på en annan maskin, anordning, eller från en startbar tumme eller CD-enhet som fungerar enbart i RAM-minnet. Om en enhet blir alltför bullriga utan någon uppenbar anledning, eller om det har andra hälsofrågor, är det säkrast att byta ut den.

  • Hårddisk.
  • Hårddisk med fall bort för att visa skivorna och läs- och skrivhuvudet.