Vad är en melanosombildning?

November 24

En melanosombildning är en typ av organell inne i en cell. Organeller är specialiserade delar av celler som har särskilda funktioner; organ beter sig i cellerna ungefär som organ gör i kroppen. För att en organell som kallas en melanosombildning, måste den innehålla något som kallas melanin. Melanin är den naturliga pigment som finns i både människor och djur; det ger en levande organism sin naturliga färg. Till exempel kan en person som har en mörkare hudton har mer melanin, medan ljusare hy människor har mindre melanin.

Förstå vad en melanosombildning är kan vara lättare om en person först lär sig om organeller. Organeller jämförs ofta med organ i ett Humana € s eller animalâ € s kropp. Kroppen har organ som har viktiga funktioner för att hålla den vid liv och fungerar. Samma arrangemang gäller för celler. Organeller är som små organ som spelar en roll i en cell liv och funktion.

Det finns olika typer av organeller, men de som innehåller melanin kallas melanosomer. Förekomsten av melanosomer faktiskt påverkar vad en cell kallas. Om en cell innehåller melanosomer, kallas det en melanocyt. Melanocyter producerar melanin, vilket inte bara ger huden dess färg, utan också bidrar till att avgöra färgen på en persona € s ögon och hår.

Melanin doesnâ € t bara påverkar en persona € s utseende. Det påverkar också en persona € s sårbarhet för hudskador orsakade av exponering för ultraviolett strålning från solen. Individer med högre mängder melanin är oftast mindre känsliga för dessa strålar än de med mindre. Lättare-flådda människor tenderar att vara mer sårbara, vilket innebär att de är mer benägna att utveckla en solbränna och hudcancer. Ingen är immun mot de Suna € s effekter, dock oavsett hur mycket melanin han har i sin hud.

Den melanin tillverkningsprocessen börjar när deoxiribonukleinsyra (DNA) sänder instruktioner till en melanocyt som stimulerar den för att skapa enzymer med förmåga att producera melanin. Melanocyten skapar också en aminosyra, som är en organisk förening som hjälper till att bygga ett protein som kallas tyrosin som en del av processen. De melanosomer ta enzymer och aminosyror och påbörja processen med att omvandla tyrosin till melanin. Rollen av enzymerna är att fungera som katalysatorer och starta processen av kemiska reaktioner som krävs för melaninproduktion.

En melanosombildning kan flytta runt en hel del i vissa typer av djurceller, såsom de som finns i vissa reptilarter. Detta förklarar förmågan vissa reptiler måste kamouflera sig eller ändra färg när det behövs. I ett sådant fall, hormonella eller nervförändringar orsakar rörligheten av melanosomer och leda till förändringar i färg.

  • Lättare flådda människor är mer utsatta för att utveckla solbränna och hudcancer.