Vilka är de olika typerna av gastrit behandling?

May 18

Gastrit behandling varierar beroende på vad som orsakar det. Några vanliga behandlingar för många olika typer av gastrit innefattar antibiotika, protonpumpshämmare, och antacida. Syrahämmande mediciner används också ofta för gastrit behandling. Många av dessa läkemedel är endast tillgängliga genom recept, medan andra kan köpas över disk. Läkare brukar föreslå förändringar i kost och livsstil förutom förskrivning medicinering för både behandling av gastrit och för att förhindra framtida problem med det.

Antibiotika är den vanliga formen av gastrit behandling när den grundläggande orsaken till sjukdomen är H. pylori, eller Helicobacter pylori. Denna bakterie kan passera lätt från en person till en annan, men det behöver inte alltid ge symptom i alla. När en person gör upplever problem från denna bakterie är det oftast relaterade till gastrit. Förutom antibiotika kan protonpumpshämmare användas i kombination med over-the-counter syra läkemedel, såsom rosa vismut. De antibiotika brukar kunna döda bakterier, medan syra medicinering normalt kan lindra gastrit smärta.

Protonpumpshämmare är ofta antingen föreskrivs eller rekommenderas av läkare för gastrit behandling. Det finns pumpar inuti cellerna i magslemhinnan som producerar syra, och denna medicin kanske kan effektivt stänga dessa pumpar ner. Denna form av gastrit behandling är oftast mycket effektivt och hjälper till att lindra gastrit symtom i de flesta människor. Protonpumpshämmare finns i over-the-counter och receptblankett. De over-the-counter protonpumpshämmare är vanligtvis inte lika effektiva som receptblanketten, men kan fungera bra för någon med mindre gastrit problem.

Andra läkemedel som ofta används för gastrit behandling är antacida och sura blockerare. Antacida är vanligtvis tillgängliga över disk och arbeta för att neutralisera syran i magsäcken. Dessutom antacida är oftast mycket prisvärda och lättillgängliga, men inte alltid fungerar bra för allvarliga former av gastrit. En person som upplever befrielse från gastrit efter att ha tagit antacida för en dag eller så kanske behöver träffa en läkare för andra behandlingsalternativ och även att se till att hon inte har en mer allvarlig underliggande problem.

Sura blockerare vanligen föreskrivs av läkare, men finns även i over-the-counter formen. De används ofta som ett alternativ när over-the-counter antacida inte tar hand om gastrit symptom. Detta läkemedel kan bidra till att begränsa mängden syra magen producerar, vilket kan lindra symtomen och eliminera gastrit när de används under loppet av flera dagar. Vissa människor har pågående problem med magkatarr och kan behöva ta läkemedel som dessa regelbundet. Personer med gastrit, såsom typen orsakas av H. pylori, kan oftast sluta ta gastrit medicinering strax efter symtomen försvinner och deras läkare tillåter det.

Förutom att ta medicin, kan en person också rådas att ändra sina matvanor för att hantera kronisk gastrit. Mycket sura livsmedel tenderar att öka sannolikheten för en person upplever gastrit symptom. En läkare kan också föreslå att en person skära ner på alkoholbruk och sluta röka för att behandla problem med gastrit. Kaffe och smärtstillande är två andra saker som, när de används i överskott, kan bidra till gastrit. Att göra dessa förändringar kan inte eliminera gastrit direkt, men det kan hjälpa till med symptomen och kan också förebygga återfall av sjukdomen.

  • En illustration av en mänsklig mage, inklusive magslemhinnan, vilket blir inflammerad i de med gastrit.
  • Antacida kan användas för att behandla gastrit.
  • Gastrit behandling kan innefatta antibiotika.