Vad är Galaktosamin?

May 24

Galaktosamin är en kolhydrat, eller mer specifikt, en amino socker. Namnet kommer från orden "galaktos," som är en monosackarid socker och "amin." Galaktosamin är därför ett aminoderivat av socker galaktos. Denna aminosyra socker är en viktig del av glykoproteiner, en viktig del av levande celler. Galaktosamin kan också hittas i små mängder i marken.

Människor och djur inte härleda galaktosamin från kosten; snarare den syntetiseras i kroppen. Galaktosamin är en hexosamin, som bildas när en aminogrupp ersätter en av hydroxigrupperna hos en sex-kol-socker, eller hexos. Galaktosamin syntetiseras i kroppen från UDP-N-acetyl-D-glukosamin, eller glukosamin, och är oftast i form N-acetyl-D-galaktosamin. Denna form kallas även N-acetylgalaktosamin.

Galaktosamin är en beståndsdel av hyaluronsyra, en potent vattenbindande medel. Hyaluronsyra finns i många typer av vävnader, innefattande hjärna, hud och bindväv. Det fungerar som ett smörjmedel i synovialvätskan i lederna och i bindväven. I ögat, agerar hyaluronsyra som ett smörjmedel i glaskroppen. Medicin använder hyaluronsyra i såret eller brännskadeförband, under katarakt eller hornhinnetransplantation kirurgi, som artros behandling och som en plastikkirurgi stöd.

En av komponenterna i kondroitinsulfat är galaktosamin. Chondroitin finns i hornhinnan, lungvävnad, ben, blodkärl och bindväv. Det ger både styrka och elasticitet till brosk i lederna. Chondroitin hjälper också till att absorbera vatten i bindväv. Som ett komplement kan kondroitin bidra till att minska smärta och svullnad av artrit.

Galaktosamin är en del av de mänskliga glykoproteiner. Detta inkluderar glykoproteinhormoner follikelstimulerande hormon (FSH), chorionic gonadotropin och luteiniserande hormon (LH). Glykoproteiner finns i immunoglobuliner, de infektionsbekämpande proteiner även känd som antikroppar. Proteiner som finns i plasma, den extracellulära vätskan som omger cellerna, är tillverkade av glykoproteiner. Galaktosamin är också en del av B-typ blodkroppar människa.

Vissa bakterier och svampcellväggar innehåller galaktosamin. De gramnegativa enterobakterier, inklusive salmonella och Escherichia coli, innehåller galaktosamin. I dessa bakterier är det en viktig del av cellväggen polysackarider.

Några aminosocker, inklusive galaktosamin, har visat att döda tumörer i laboratoriet. Det är osannolikt att användas i cancerterapi, dock. D-galaktosamin är en levertoxisk, eller lever-skadande, agent. Forskare som studerar djurmodeller av leversvikt använder ibland D-galaktosamin att inducera leverskada. Galaktosamin är också till hjälp för forskare att studera ämnen som kan skydda levern från skador.

  • Escherichia coli bakterier innehåller galaktosamin.
  • Hyaluronsyra kosttillskott och injektioner kan bidra till att lindra symptomen vid artros.