Vad är Echium?

November 12

Echium är ett släkte av blommande växter med uppskattningsvis 60 enskilda arter. Det är en del av familjen Boraginaceae, gurkört familjen, även känd som förgätmigej inte familjen. Vissa Echium arter odlas som prydnadsväxter i vissa regioner i världen, och på andra områden de anses invasiva arter. För människor som överväger odling av en art i detta släkte, är det en bra idé att kolla invasiva listor för regionen arter innan du köper frön eller plantor.

Detta släkte är infödd till Nordafrika, Europa och öarna som finns i denna del av världen. Växterna föredrar full sol och grov, väldränerad jord. De är inte mycket kräsen om kost och har låg till genomsnittlig vattenbehov. Echium har utvecklats för att frodas i svåra förhållanden och kan vara mycket framgångsrik i en trädgård när den lämnas ensam.

Utseendet beror på arten, men de flesta producerar höga spikar av blått till lila blommor, med breda blad. Vissa har fina hårstrån på sina blad och stjälkar och dessa hårstrån kan brytas av och orsaka hudirritation hos människor som borstar mot eller hanterar växterna. Echium arter är vanligen biennaler, spendera det första året att sätta ut blad och andra året utvecklar blommor. Vissa kan odlas som ettåriga.

Varma klimat är nödvändigt för många Echium arter, medan andra är anpassade för att trivas i de korta somrarna svalare regioner som England. De exakta kraven klimat varierar efter art. Många arter inte transplantera väl, vilket gör det lämpligt att så frön där anläggningarna finns ville snarare än att använda startar och plantor, även om vissa härdigare Echium arter finns som plantor på plantskolor och trädgårdsbutiker. Plantorna kommer också reseed sig efter en säsong; Om en trädgårdsmästare inte vill ha en återgång besök under nästa år, bör blomhuvuden skäras ned innan de har en chans att gå till utsäde.

Vissa arter har ätliga delar, såsom blommor och skott, och kan spela en roll i traditionella rätter i de regioner där de är infödda. För att vara ätbart, kan det vara nödvändigt att skrapa eller rengör anläggningen för att ta bort hår. Echium blommor kan ses i användning som garnering på beredda maträtter och i blomvatten, och kan säkert ätas när de används som garnering, även om diners kanske vill se upp för herrelösa taggiga hår.