Vad är Karotenoid Complex?

October 13

En karotenoid-komplex är ett kosttillskott som innehåller flera former av karoten. Många vetenskapliga studier har funnit att karotenoider är bra för både hälsan och skydd immunförsvar. Genom att kombinera flera av dessa i en karotenoid komplex antioxidant tillskott, är det troligt att många hälsofördelar kan erkännas.

De viktigaste karotenoider är alfa karoten, betakaroten, lutein, lykopen, kryptoxantin, zeazanthin och astaxantin. En karotenoid komplex komplettera innehåller vanligtvis åtminstone de första fyra och flera innehåller också andra avancerade karotenoid-komplex. Karotenoider är ansvariga för bra immunförsvar. De levererar också levande färger till de livsmedel där de förekommer naturligt.

Till exempel, betakaroten och alfa karoten är närvarande i höga mängder i morötter, jams och pumpor. De är också ansvariga för ljust orange färg av dessa populära livsmedel. Lutein och lykopen finns i stora mängder i tomater och hjälpa ge den pulserande röda färgen i denna frukt.

Det finns många källor för karotenoider i naturen. De ovan nämnda livsmedel har visat sig vara till nytta för att hjälpa upprätthålla syn och stärka ögat. Äggula innehåller också höga halter av lutein och betakaroten och leverera samma förmåner. Vanligtvis är det bästa sättet för konsumenter att enkelt berätta i korthet om ett livsmedel innehåller dessa karotenoida komplex för att leta efter någon mat som har en levande färger.

De som vill ha fördelarna med karotenoider men har svårt att äta dessa livsmedel kan få karotenoid komplexa kosttillskott. Dessa är tillverkade för att innehålla fler karotenoider och är användbara för större doser. Till exempel, för att få samma mängd betakaroten i karotenoid komplexa kapsyler, skulle en person behöva äta flera morötter eller portioner av pumpa.

De vetenskapliga studier om karotenoider har varit många. Resultaten har övertygat den vetenskapliga världen att det finns en bestämd mänsklig nytta för dessa föreningar. I en studie publicerad av International Journal of Cancer 2009, Dr Laura I. Migone fann att äta två portioner grönsaker karotenoidinnehållande reducerad dygns risken för bröstcancer med 17 procent.

En annan studie publicerad i Archives of Ophthalmology 2006 fann att äta mat rik på lutein bidrog till att minska risken för att utveckla åldersrelaterad makuladegeneration (AMD). Deltagarna i studien var alla yngre än 75. Inga uppgifter fanns tillgängliga på om karotenoider bidrog till att minska makuladegeneration som redan fanns.

  • Pulveriserad astaxantin, en typ av karotenoid.
  • Cantaloupe får sin orange färg från karotenoider.
  • Tomater innehåller alla de fyra stora karotenoider: alfa- och beta-karoten, lutein och lykopen.