Vad är Gurkmeja Rice?

November 17

Gurkmeja ris är en typ av risrätt som främst är smaksatt med gurkmeja, en krydda med en distinkt gul nyans som ger skålen en färgglad utseende. Kryddan görs från gurkmeja roten, och är nära besläktad med ingefära. Indiska köket tenderar att oftast tjänar riset som en sida skålen eller kombineras med andra ingredienser för att göra en en-maträtt måltid.

Den typ av ris som används för att göra gurkmeja ris kan variera beroende på preferenser kocken som förbereder skålen. Det tenderar att generellt betraktas som en mångsidig skålen och kan framställas med de flesta typer av ris, inklusive eventuell varianter av vitt ris eller brunt ris. En särskild typ av ris som ofta används i skålen är basmatiris, en typ av långkornigt ris med en distinkt nötaktig doft och smak som ofta finns i indiska och pakistanska köket. Färskriven gurkmeja kan användas i skålen, men mark gurkmeja tenderar att vara det vanligare val eftersom det ger riset den ljusa gula nyans som är skålen signatur utseende. Andra aromämnen som även kan tillsättas inkluderar lök, vitlök, curry och eventuella föredragna grönsaker.

Tekniken för att framställa gurkmeja ris tenderar att vara en grundläggande metod som kan utökas på, beroende på eventuella ytterligare ingredienser som används. Om lök, vitlök, eller andra grönsaker ingår i skålen, är de i allmänhet sauterade i olja eller smör tills de är genomstekt. Riset kan också tillagas i smör eller olja tills den är bara lätt brynt att ge det en djupare, rostade smak; emellertid kan detta steg utelämnas som en personlig preferens. Den gurkmeja tillsätts sedan till riset, tillsammans med tillräckligt med vätska, såsom vatten eller kycklingbuljong, för att mätta riset innan riset är täckt och kokas tills det absorberar vätskan och blir fluffig och mjuk.

Gurkmeja ris kan serveras enbart som en sida skålen för andra indiska rätter, såsom curry eller andra soppor och grytor. När riset är en del av en huvudrätt, är det ofta toppad med kokta linser eller grönsaker och kan serveras med en sida av yoghurt. Riset kan också serveras med kokt kött eller fisk och skaldjur, såsom grillat nötkött, lamm eller räkor.

  • Gult ris smaksatt med gurkmeja eller saffran är ett utmärkt komplement till kryddiga indiska curryrätter.
  • Brunt ris kan användas för att göra gurkmeja ris.
  • Gurkmeja pulver.