Vad är en Hibachi?

July 5

I väst är en hibachi en liten, bärbar grill inspirerad av det japanska shichirin. På japanska, är en hibachi faktiskt en form av värmare, som traditionellt används på vintern för att värma ett rum. Liksom många lånat begrepp och ord hibachi utvecklats som det sprids över Stilla havet. Detta kan vara en källa till förvirring för människor som grenslar Japan och västvärlden, eftersom termen används så olika. I båda sinnen, är etymologin detsamma, som hi betyder "eld" på japanska, medan en bachi är en skål, så en hibachi är en skål som håller eld, eller "brand skål."

I den ursprungliga japanska bemärkelse, var hibachi används av medlemmar av den övre och medelklassen under de ofta bittra japanska vintrar genom det tjugonde århundradet. Konceptet med en stor träkol värmare importerades från Kina någon gång i japansk historia, förmodligen runt 1000 CE. Tidiga hibachis var gjorda av trä klädda med lera, medan mer komplexa och dekorativa hibachis började dyka med tjusiga ornament, lack och bladguld. Förutom att värma ett rum, kan en traditionell hibachi användas för att hålla en pott av te eller tallrik med mat varm.

I betydelsen av en grill, en hibachi en liten öppen stil galler genom att placera en robust grill över en behållare som kan vara oval, kvadrat eller rektangulärt. Behållaren används för att hålla kol för matlagning, precis som skål med en fullstor grill. Att kallas en sann hibachi måste grillen vara minst skenbart bärbar, och de små grillar är faktiskt ofta bedrivs camping resor för användning som friluftskök. Hibachis har inga lock, och de kan användas för att grilla en brett sortiment av livsmedel från vegetabiliska kebab till nedskärningar av kyckling och fisk.

Konstruktions material som används för hibachis varierar. Högkvalitativa spisar kommer att göras av gjutjärn, vilket gör dem robusta, även om mycket mindre bärbar. Billigare tenn och stålversioner finns också, även om de är mindre hållbara. I båda fallen är den traditionella bränsle träkol, även om vissa hibachis är gaseldad för bekvämlighet.

Många restauranger använder hibachis att flamma eller avsluta mat, eftersom de är små nog att användas utan att utgöra en fara för diners, och många diners gillar att titta på deras mat som tillagas. Japanska restauranger i USA kan hänvisa till sina shichirins som hibachis, för att undvika förvirring. Oavsett vad man kallar dem, de små grillning spisar spelar en viktig roll i japansk matlagning, vilket ställer en tung fokus på färska, perfekt kokta ingredienser.

  • Hibachi grillar traditionellt drivs med kol.