Vad är Silica Fiber?

July 14

Kiselfiber är en lång tunn tråd gjord av natriumsilikat. Det har många flyg-, elektriska och fordonstillämpningar på grund av dess höga värmebeständighet. Dessa trådar används också som optiska fibrer för långdistanstelekommunikationer, sensorer och fiberoptiska medicinska instrument.

Tråden eller strängen är faktiskt gjord av natriumsilikat, även känd som vattenglas. I sin rena form, visas det som ett vitt pulver. Det är mycket stabilt och genom en process av smältning och borstning är formad till en serie av tunna strängar eller fibrer.

Silica fiber ger värmeskydd och används ofta i kompensatorer och packning. Kompensatorer avser mekanismer som motvikt rörelse, såsom nospartiet bromsar på skjutvapen och kolvpumptryckreglering. Kiseldioxiden produkt är också en ersättning för asbest packning. Strängarna inte reagerar med de flesta mineraliska och organiska syror vid höga temperaturer och har en hög beständighet mot värmechock.

Materialet är vävt av kiseldioxid fiber eller trådarna införlivas i andra material, som vanligtvis används som isolering. Silica material används sedan i elektriska, bil- och flygindustrin. Skydd tillverkade av detta material tål temperaturer på upp till 1832 grader Fahrenheit (1000 C) under mycket långa perioder eller ännu högre temperaturer på 3092 F (1700 C) under korta tidsperioder.

Värmeskyddet är så effektiv att kiseldioxid fiberfiltar används på rymdfärjor som en del av det termiska skyddssystemet. Trådarna är en del av den avancerade flexibla återanvändbara ytan isolering. Användning av kiseldioxidfibrer minskar vikten av isolering och kan hantera värmebelastningen stött vid återinträde.

Optiska filamenten är också gjorda av kvartsfibrer. Den optiska filament överför ljus och är mycket tunn, ungefär lika bred som en enda hårstrå. Dessa filament utgör grunderna i fiberoptik, som möjliggör överföring av data vid högre datahastigheter och över mycket långa avstånd. Dessa poster används ofta inom telekommunikation.

Andra tillämpningar av fiberoptik inkluderar avbildning för kirurgiska ingrepp och som sensorer. En kirurgisk applikation är ett endoskop. Detta verktyg består av buntar av kiselfibrer och används för att inspektera det inre av kroppen.

Strängen kan användas för att ansluta en sensor till ett mätsystem. I vissa fall är kiselfiber är sensorn. Ingen elektrisk ström krävs för att köra sensorer tillverkade av detta material. På grund av den ringa storlek kan passa in i svåråtkomliga platser eller de som är farliga för människor.

  • Silica fiberfiltar användes på rymdfärjor som en del av det termiska skyddssystemet.
  • Andningsskydd kan hindra människor från att andas in kiseldioxid fiberpartiklar som orsakar hälsoproblem.
  • I sin rena form, natriumsilikat, som används för att göra kiselfibrer, är ett vitt pulver.
  • Endoskop är tillverkade av buntar av kiseldioxidfibrer.