Vad är Beaufort?

December 29

Beaufort är en läcker berg ost i Gruyere familjen gjorde i Frankrike. Det kallas ibland "Prince of Gruyeres" på grund av den sofistikerade krämig smak. Beaufort har tjänat sig en skyddad ursprungsbeteckning, vilket innebär att endast ost av Tarentaise kor som betade på sommaren kan märkas Beaufort. Osten jämförs ofta med Gruyere och Comte, två andra liknande ostar, även om Beaufort har en krämigare smak och saknar de karaktäristiska hålen att dessa ostar har.

Beaufort har gjorts i århundraden, och är traditionellt tillverkas i mycket stora hjul som väger cirka 100 pounds (45 kg). Osten var populär bland kungligheter, och är fortfarande populär idag bland ett brett utbud av konsumenter som söker efter hantverksmässiga ost. De gigantiska ostar åldras för åtta till tolv månader innan de förs ut på marknaden. Den mest eftertraktade Beaufort kommer från sommar mjölk från korna, som har starka blommiga noter som utvecklas över mognaden. Av denna anledning är Beaufort alltid av obehandlad mjölk, eftersom pastörisering äventyrar delikata smaker av mjölken.

Beaufort finns ofta på ost skivorna och serveras med dessert, men det kompletterar också vitt vin och lax särskilt väl. Det används också för att ställa de traditionella pastejer och fondue, där den något salt och starkt blommig smak av osten är ganska tydlig. Osten tenderar att vara mer mild och smörig än andra bergsostar som Gruyere, och är en semi fast och ganska smidig ost. Beaufort kan även avnjutas i vanliga kilar, och är populärt med bröd och frukt samt.

Beaufort görs i stora serier, med ett enda parti gör ett hjul av ost. Mjölken införs för att löpe startkulturer och de resulterande ostmassan pressas in jätte formar, pressade och saltade. Osten har också ett band spänns runt det under den första pressn, vilket lämnar en igenkännlig intryck i den färdiga osten. Osten pressas för att eliminera hål, får ställa in, och frigörs sedan från formen och åldras i en ost grotta.

Vinter Beaufort blir en blek vit färg och har en mycket mer subtil smak, även om det fortfarande behåller smör rika krämighet av sommaren ost. Sommaren ost utvecklar en mycket mer gul till krämig färg, och är mer smakrika och aromatiska. Av denna anledning, de flesta konsumenter föredrar sommaren ost, även om den känsliga anteckningar av vinter ost är ganska unik.

  • En skiva av Beaufort.
  • Beaufort kompletterar lax också.
  • Beaufort används ofta i quiche recept.
  • Beaufort är tillverkad av obehandlad mjölk.