Vad är ett sjö-?

December 6

Sjöflygplan är en klass av flygplan med fasta vingar som är utformade för att ta av och stig på vatten. I vissa delar av världen, är flygplanet kallas hydro. Det finns ett antal olika stilar av sjöflygplan utformade för ett sortiment av användningsområden. Även sjöflygplan är inte lika vanligt som de var under sin storhetstid på 1920-talet och 1930-talet, flygplanet används fortfarande i vissa delar av världen. Sjöflygplan är särskilt populär i områden med massor av sjöar och floder, som Kanada, eftersom de kan använda en kropp av vatten som en landningsbana, vilket gör tillgången på landsbygden mycket bekvämt.

Det finns två grundmodeller av sjöflygplan. I den första, är flottar installeras under flygkroppen av planet, vilket gör att den landar på vatten och skumma längs den, nästan som om planet är i stora vattenskidor. Den andra konstruktionen kombinerar flottören och flygkroppen av flygplanet, vilket gör en flygande båt som också kan ha flyter på sina vingar för extra flytkraft. Många människor tänker på amfibieplan när de visualisera sjöflygplan, eftersom planen ser så distinkt.

Seaplanes kan också vara amfibisk, i vilket fall de vanligen kallad specifikt som amfibiska flygplan. En amfibiska sjöflygplan har infällbara hjul gör att den kan navigera på land samt på vattnet. Många amfibiska sjöflygplan flyger båtar, eftersom flottörerna kan göra start och landning på land obekväma. Den Grumman Goose är en välkänd historiskt exempel på ett amfibiefordon sjöflygplan.

De första sjöflygplan dök upp i början av 1900-talet, och kommersiella flyg på sjöflygplan fanns på 1930-talet. I andra världskriget, många militärer använde sjöflygplan, och de fortsätter att utnyttjas för detta ändamål. De flesta moderna sjöflygplan är små privatflygplan, snarare än kommersiella flygplan, avsedda för lätta runt sjöar och hamnar. Vissa chartertjänster håller en flotta av sjöflygplan för att resa till avlägsna regioner.

Räddningstjänst kan också hålla ett sjöflygplan till hands, eftersom flygplanet kan identifiera och hämta offer i vattnet. I områden med extremt kallt vatten, kan detta vara mycket värdefullt, som offer kan räddas så snart de är fläckig, snarare än att behöva vänta på hjälp att komma på plats. Denna snabba räddnings gör en fullständig återhämtning från exponering mer sannolik.

Precis som andra flygplan, kan sjöflygplan kämpa i dåligt väder. De har också svårt att landa på stormiga vatten, vilket kan vara problematiskt. De flesta sjöflygplan ges betyg som indikerar vilken typ av väderförhållanden de kan landa i, med större flygplan är mer kunna hantera tunga vågor.

  • Sjöflygplan är en typ av flygplan som kan ta av och stig i vatten.