Vad är Uddig potatis?

August 26

Uddig potatis är en typ av gryta kombinerar tunna skivor av potatis, ost, mjölk eller grädde, och ströbröd, åtminstone i amerikanska och irländska versioner av skålen. Ordet scalloped har flera betydelser i matlagning, men inte, som man skulle misstänka, har något att göra med skaldjur. Möjligen, härleder ordet från en gammal engelsk ord, Collop, som själv kommer från det gamla franska ordet, escalope.

Collops betydde inte Uddig potatis, men skivat kött, kanske förberedda med ost och grädde. För att förvirra frågor, några recept för potatis inklusive tillägg av skinka eller bacon. En Yorkshire recept för collops gjorde lita på potatis, men hänvisas till stekning tunna skivor.

De ursprungliga recepten kan ha kommit från England eller Amerika. Eftersom potatis är infödda till Amerika, är det vettigt att tillskriva skålen till tidiga bosättare. Receptet kan lika gärna utvecklats i England eller Irland, dock.

Som utarbetats av de flesta amerikaner, är denna maträtt består av tunna potatisskivor, ibland åtskilda av strössel av ost eller smält smör. När skiktning är klar, är mjölk eller grädde tillsätts och hela skålen kan toppas med mer ost eller ströbröd. Vissa kockar föredrar att koka potatisen i ungefär fem minuter innan skivning dem och lägga till dem i skålen, medan andra skiva potatisen rå. Skålen fungerar bra med vanliga potatis, eller vad många kockar kan kalla bakning potatis.

Uddig potatis i allmänhet gräddas för ungefär en timme i en 350 ° F (176 ° C) ugn, fastän gräddningstiderna variera med storleken av skålen. Potatis bör vara väl kokta men inte mosig. Försiktighet bör användas om skålen är beredd i en glasskål och kylda, som att flytta kallt glas i en het ugn kan orsaka skålen att bryta.

Många människor gör Uddig potatis för traditionella semester måltider, såsom vid Thanksgiving eller jul. De kan framställas i förväg och sedan i ugn vid behov, vilket kan minska förberedelsetid på den färdiga semester.

Det finns många varianter på denna maträtt. Meats kan läggas att vända en sida skålen till en varmrätt, medan grönsaker som tomater, champinjoner, eller lök kan piffa upp. Vilken ost används ofta beror på kocken smak: vissa föredrar amerikansk ost, men finare recept får använda schweiziska, peppar jack, eller åldern cheddar.

Veganer kan fortfarande njuta Uddig potatis genom att utelämna mjölkingredienser. Soja eller ris mjölk kan användas i stället för komjölk, och tofu ost fungerar som ett alternativ till ko eller getost. Denna version kan vara mer tilltalande för dieters också, som utelämnar fettrik ostar och krämer skär kalori straffet av att konsumera denna maträtt.

Om en kock är ont om tid, det finns paketversioner tillgängliga. Dessa tenderar att inte gynnas av finsmakare, eftersom potatisen har ofta en förbehandlad smak som vissa tycker osmakligt. Gjort från början, scalloped potatisar tar cirka 15 till 30 minuter förberedelse och bara en timme att laga mat, så de är inte alltför tidskrävande att göra, och de är svåra att förstöra om kocken klockor klockan noggrant.

  • När du gör Uddig potatis, bör potatisen vara jämnt skivas att säkerställa jämn tillagning.
  • Ströbröd kan användas som en toppning för scalloped potatis.
  • En påse med potatis.
  • Get ost, som kan användas för att göra scalloped potatis.
  • Uddig potatis kan använda någon ost, men peppar jack kan lägga mer krydda.