Vad är Mental Accounting?

August 5

Modern ekonomisk teori bygger till stor del på konsumentbeslut vara förnuftig och objektiv. Studier har dock visat att psykiska redovisnings färger beslutsprocessen rörande utgifter och investeringar val. Mental redovisning är processen att compartmentalizing olika investeringar eller utgifter, visa de olika facken som separata och orelaterade till de andra. Till exempel, om en individ köper en latte för $ 4 $ (USD) och spiller det av misstag, kommer han att vara mycket motståndskraftig mot att köpa en till, men han har inga problem att köpa $ 4 dollar av bensin. Även dollarbelopp köpen är identiska, köpa mer kaffe för $ 4 dollar verkar slöseri att konsumenten, men köper $ 4 USD värde av bensin är godtagbar för honom.

Konsumenterna bedriva mental redovisning bygger på rent subjektiva skäl, såsom avsikten för varje konto eller källan till pengarna. Till exempel, när konsumenterna får pengar för en födelsedagspresent, vad de gör med pengarna kan bero på vad givaren uppgav var avsikten för pengarna. Om givaren uppgav att pengarna var ett college fond, kommer sannolikt att spara den för konsumenten. Å andra sidan, om givaren uttryckt att mottagaren ska gå ut och spendera dem på något roligt, kommer mottagaren att göra det, även om han är skyldig tillbaka pengar på sin hyra. Vissa människor sparar de pengar som de tjänar, skriva ett större värde till det, men de lätt spendera pengar som de får från andra, med tanke på att det är en extra behandla.

Mental redovisning kan påtagligt påverka investeringar och bankverksamhet. Till exempel kan investerare tillbringar mycket tid och ansträngning att behålla två portföljer, en för "säkra" investeringar och en för mer riskfyllda investeringar. I verkligheten är risken densamma om räkenskaperna är fristående eller tillsammans. Att hålla de två typer av investeringar i en enda portfölj tillåter investeraren att mer effektivt balansera målen om riskreducering och förbättra avkastningen. På samma sätt kan konsumenterna hårdnackat hålla en college fond i en låg avkastning sparkonto, medan de montera upp ett omåttligt höga räntor kreditkort räkningen.

Ekonomer är överens om att pengar är utbytbara, oavsett ursprung eller syfte. Pengar tas emot som en gåva eller från en skatteåterbäring skiljer sig inte från förvärvade pengar. Att bli av utestående skuld kan förstärka ett ekonomiskt perspektiv mer än att hålla en låg ränta sparkonto. En ökad medvetenhet om konsekvenserna av psykisk redovisning genom studier av behavioral finance kan hjälpa konsumenterna undvika vårdslös utgifterna för "hittade" pengar och irrationell köpa och investeringsbeslut.

  • Mental redovisning kan skeva en persons begreppet pengar.