Vad är en Kateterisering Lab?

January 12

En kateterisering lab är ett särskilt rum i en medicinsk miljö utrustad med teknik för att hjälpa till vid kateterisering processen. Ofta kallas en angiolabbet, är en hjärtkateteriseringslaboratoriet vanligen används för hjärtkateterisering, där ett rör placeras i hjärtat att få tillgång koronarcirkulationen. De flesta kateterisering labs har två större typer av utrustning: en röntgenapparat och en bildförstärkare.

När en patient besöker en hjärtkateterisering lab, är han eller hon placeras på en sjukhussäng och förberedd för förfarandet, som betraktas som en minimalinvasiv process. Patienten ges lokalbedövning och ansluten till den utrustning som kommer att användas, vanligtvis en röntgen och en bild intensifiera anordning. Katetern införs sedan i kroppen, vanligtvis genom lårbensartären i låret eller i armen, och manövreras genom kroppen till hjärtat; färgämne injiceras för att belysa blodflödet. Blodtrycket övervakas genom hela processen. Den röntgenapparat visar realtidsbilder av blodet inom kranskärlen medan bildframställning intensifiera och förstora resultaten från röntgen.

I en äldre kateterisering lab, smalfilm - den typ av film som en gång användes för att filma egna filmer - var traditionellt anställd. Med främjande av teknik, har de flesta labb övergav detta tillvägagångssätt och har valt digitala medel för inspelning av kateterisering processen. Sedan år 2000 har en digital kateterisering labb blivit standard typ av sjukhus hjärtkateterlabbet.

De medicinska anläggningar med tillgång till de mest up-to-date teknik har ofta kateterisering labs kallas biplan laboratorier. Termen biplan hänvisar till det faktum att arbetskraft har två röntgenkällor på arbete på en enda patient. Under förfarandet i ett biplan kateterisering labb, kan teknikerna få två samtidiga vyer av processen. Detta gör hela förfarandet mycket kortare och är särskilt fördelaktigt för sådana patienter som kan vara känslig för det färgämne som används. Katetrisering färgämne kan orsaka njur problem hos vissa individer, och en förkortad process hjälper till att få färgämnet ut ur kroppen mycket snabbare.

I de flesta medicinska inställningar, det finns ett team av specialister som arbetar i kateterisering labbet. En läkare, en sjuksköterska, en angiolabbet tech, en narkosläkare och en röntgen specialist kan alla vara närvarande under en kateterisering. Även om förfarandet inte anses operation, är det en allvarlig form av medicinska tester som hanteras med största omsorg och professionalism.

  • Angiolabbet Techs hjälpa läkare med hjärt diagnostiska tester.