Vad är Tater Tots?

November 16

Tatertots är en form av hash brown, som utvecklats av Ore-Ida företaget 1953. De är särskilt vanligt i USA, där de förekommer ofta i skolluncher och på snabbmatsrestauranger. Utanför USA, de kan också hittas märkt som "ugn crunchies" eller "potatis pom-poms." Förutom att vara tillgängliga i vissa restauranger, är dessa små cylindrar av potatis ofta i avsnittet frysta livsmedel av stormarknader, för konsumenter som vill göra dem hemma.

Namnet för maten betonar ringa storlek och lekfull form tatertots. I amerikansk slang, är "tater" ett annat ord för en potatis. Ordet används i många delar av den amerikanska södern, även om det är någorlunda väl känd i resten av landet också. En "tot" är ett litet barn, och ordet kunde ha använts för att referera till storleken på maten, eller det faktum att det ofta serveras till barn. Alternativa namn för maten inkluderar "potatis tots," för mer formellt sinnade, eller bara "tots" som en form av stenografi.

För att göra dem, är potatis strimlad och sedan packas i lagom stora stockar. Inledningsvis var de utvecklades som ett sätt att använda upp resterna från franska yngel skärning. De riven potatis sedan djupa stekt, så att de får en krispig utsida. Ketchup är en vanlig ackompanjemang till tatertots, även om andra kryddor kan användas också, beroende på region. Vissa kockar föredrar också att baka cylindrarna, vilket gör dem en något lägre fet mat.

Stekt potatis brukar vara särskilt populär bland barn, eftersom de är utformade som en plockmat. Vissa vuxna också njuta av dem, dels för att de är en nostalgisk mat, frammana barndomsminnen. Varianter kan göras med andra rotfrukter också, för en mer intressant smak, och de ibland också förekommer i andra former, såsom plattade skivor. Tatertots är också känt ingå i vissa klassiska amerikanska livsmedel, såsom Midwestern hotdish.

Det är säkert möjligt att göra tatertots från grunden, även om många konsumenter föredrar att köpa dem frysta för bekvämlighet. Potatisen ska skalas och sedan strimlad eller grovt riven. De resultepotatisstrimlor kan packas för hand till önskad form, och sedan stekt eller bakad, beroende på personlig smak. Inklusive en liten mängd mjöl hjälper potatisen att hålla ihop, men tillägger samtidigt salt och peppar kryddor upp smaken.

  • Tatertots är vanliga i USA.
  • Tatertots förekommer ofta i snabbmatsrestauranger.
  • Tatertots är tillverkade av strimlad potatis.