Vad är fullkorn?

November 15

Hela korn är korn, såsom vete, ris, majs, havre, eller råg som inte har raffinerats, vilket innebär att hela kornet bibehålls, snarare än bara endospermen. Eftersom säden är kvar intakt, dessa korn har mer näringsvärde än deras raffinerade versioner, och de tenderar också att ha en mer rik, nötaktig smak. Konsumerar en balanserad mängd fullkorn är en viktig del av en hälsosam kost, och om du är osäker på huruvida ett livsmedel är fullkorn, läs på förpackningen med omsorg.

Spannmål har tre huvuddelar: kli, grodden och frövitan. Den kli är ett grovt skyddande yttre skikt med en hög koncentration av fiber, niacin, tiamin, riboflavin, magnesium, järn, fosfor och zink. Under kli ligger endospermen, den största delen av korn, som innehåller huvuddelen av protein och kolhydrater av säden. Kärnan i säden är grodden, en liten näringsrikt stump som innehåller E-vitamin, magnesium, riboflavin, fosfor, järn, zink, niacin och tiamin. Små mängder av protein och fett kan också hittas i grodden, vilket ibland säljs separat som ett näringstillskott.

Eftersom fullkorn använda hela korn, de har betydligt mer näringsämnen än bearbetade korn, och är också högre i fiber. En fiberrik kost kan minska risken för cancer, diabetes, hjärtsjukdomar och tarmproblem. Den viktiga balansen mellan näringsämnen som finns i fullkorn stöder också immunsystemet hälsa och förser kroppen med nödvändiga vitaminer och mineraler. Många raffinerade korn livsmedel faktiskt kompletteras för att kompensera för förlusten i näringslära som orsakas av borttagandet av kli och groddar.

Många konsumenter har noterat att fullkorn tenderar att vara mörkare. Detta beror på att de inte behandlas med kemikalier som blekmedel, som vissa raffinerade produkter är, och eftersom kli är mörk i färgen. Dessa produkter är också mindre hylla stabil än raffinerade produkter, eftersom de innehåller mer olja, vilket kan härsknar om kornen inte är ordentligt omhändertagna; kornen bör hållas kylda fram till användning för att hindra dem från att gå dåligt.

Att integrera fler fullkorn i människans kost är relativt lätt. De finns i hela, spruckna eller markform för olika användningsområden, till exempel bröd, smårätter, och frukost livsmedel. Matlagning fullkorn tenderar att ta längre tid på grund av den skyddande kli, och för konsumenter som inte har tillräcklig tillagningstid, säljer ett antal företag förpackade fullkornsprodukter som bröd, tortillas, par-vita ris, snabb matlagning quinoa, och andra sädesslag . Se till att läsa på förpackningen på dessa poster, och försöker undvika produkter som inte listar fullkorn som den första ingrediensen.

  • Kontinental frukost inklusive hela korn bröd.
  • Quinoa är en typ av fullkorn.
  • Vete är en fullkorn.
  • En ax. När kärnorna inte behandlas, anses de hela korn.
  • Vetekli.
  • Ett fält av ris.
  • Svart ris är en fullkorn sort.
  • Hela havre.