Vad är Bunraku Theater?

October 10

Bunraku är en form av dockteater unikt för Japan. Med traditionella legender och spelar ursprungligen skriven för Kabuki har dockteater förblivit populär sedan starten. Grundades i staden Osaka, Japan år 1684, har bunraku utvecklats till att bli en komplicerad och populär form av teater.

Traveling berättare använder dockor hade länge varit en del av den japanska kulturen, men inte förrän 1684 blev traditionen ledade som en distinkt form. Takemoto Gidayu bildade sitt Osaka dockteater med hjälp av den stora dramatikern Chikematsu Monzaemon och en teaterchef och finansiär som heter Takeda Izumo. Chikematsu koncentrerade på att anpassa kabuki pjäser för den nya teatern, koncentrerar sig på berättelser med teman av lojalitet och andra konfucianska värderingar. Använda kunskap samlat från andra marionett arbete, introducerade Takeda innovationer i puppetsâ € mekanik, inklusive rörliga ögon och ögonbryn.

Dockorna som används i denna form av teater är huggen ur trä och är mycket detaljerade, målade och costumed. Särskilda peruker, kallade Kazura är gjorda av människohår och formas till en mängd olika karaktärsspecifika frisyrer. Kostymerna av dockorna är genomarbetade och varierar beroende på klass och kön av tecknet. I grundformen, kostymerna består av en under mantel, en kimono, en yttre mantel, och en båge. Dockor också ibland bära små rekvisita, såsom näsdukar.

Bunraku dockor är mycket stora, ibland nästan storleken på människor. Varje docka drivs av tre högt kvalificerade hanterare. Blyet dock eller Omo-zukai styr ansikts mekanik och höger hand i dockan. Den Hidari-zukai driver den vänstra armen av marionett. Vanligtvis de yngsta och minst erfarna av puppeteers är Ashi-zukai, som flyttar puppetâ € s ben eller kjolar. Dockspelarna måste arbeta i perfekt samordning för att göra rörelser marionett verkar levande och naturlig.

Dockspelarna, fullt upptagna med rörelser dockorna, talar inte i linje med en bunraku pjäs. Istället utnyttjar formen en berättare, även kallad en spelpipa. Berättaren sitter med manuset av pjäsen vid en särskild monter kallas kendai. Han uttrycker varje tecken, samt ger allmänna skildringen av historien och inställning. Pipan är laddat med att göra publiken förstå känslor och situationen för varje karaktär och stil med berättande anses ofta vara poetisk eller mycket känslosam.

Den tredje väsentlig komponent i bunraku är musik, som tillhandahålls av tre shamisen spelare. Den shamisen, en lång hals instrument liknar gitarr eller luta, kommer i låga, medelhöga och höga registret. Shamisen musik används för att hjälpa till att skapa inställningen av pjäsen, och även belyser känslan av en karaktär eller situation. Övriga musikinstrument, såsom flöjter, klockor eller trummor, kan tillsättas, men traditionell dockteater använder endast shamisen artister.

Bunraku teatern fokuserar på mycket dramatiska berättelser som gäller kärlek, heder och lojalitet. Sedan slutet av andra världskriget, har Osaka finansierat Bunraku-teatern, som innehar föreställningar flera gånger om året. Utanför Japan har företag bildat i Amerika, inklusive Bunraku Bay Puppet Troupe. Detta företag, baserat i Missouri, reser landet varje år, vilket föreställningar av denna unika och komplexa teater till en allt större publik.

  • Bunraku är en populär och komplex form av teater i Japan.