Vad är några Cretaceous organismer?

October 10

Kritaperioden är en geologisk period som sträcker sig från 145,5 till 65,5 miljoner år sedan. Med sammanlagt minst 80 miljoner år, är krita den längsta geologiska period under de senaste 542 miljoner åren. Det är känt för att domineras av dinosaurier och andra stora reptiler, såsom pterosaurs (bevingade reptiler), mosasaurs, plesiosaurs, fisködlor och pliosaurs (alla marina reptiler). Däggdjur var närvarande, som små asätare i natten, samt några jätte groddjur som överlevde genom geografisk isolering. Fåglar började diversifiera och konkurrera med pterosaurs för skyarna.

Under krita, klimatet var varmt och havsnivån var hög. Mycket av denna värme kom från riklig vulkanisk aktivitet som släpptes stora mängder av växthusgasen koldioxid i atmosfären. Skogar, gjorda av barrträd och / eller kottepalmer, täckt planeten, inklusive Sydpolen. Mycket av Nordamerika var översvämmad av en epicontinental havet kallas Västra Interior Seaway, och vatten täckt mycket av dagens Indien, Afrika och Europa. Eftersom Australien var fortfarande ansluten till Antarctica, fanns det ingen kylig circumpolar ström, och den antarktiska kontinenten var varm och grönskande.

Dinosaurier var som mest skiftande under krita, särskilt i slutet av perioden, och inkluderade ceratopsians gillar Triceratops, den tungt bepansrade ankylosaurs, Anka-billed hadrosaurier, köttätande theropods som Tyrannosaurus rex, jätte sauropoder, olika växtätare kallas ornithopods, liten, befjädrade, ägg-stjäla dinosaurier, och många fler. Den ryggradsdjur mark biomassan var enorma, förmodligen mer än dubbelt så stor som dagens. Om dinosaurierna inte utplånades i slutet av krita, skulle de ha diversifierat ännu mer och producerade ytterligare nya former.

Haven ockuperades och domineras av de vanliga marina reptiler: plesiosaurs och pliosaurs. Fisködlor levde hela krita, gå utdöda cirka 25 miljoner år före dinosaurierna gjorde. De var bland de enda större reptiler grupper att gå utrotad i mitten av krita och inte i händelse massutdöende vid dess slut. Ungefär samtidigt som fisködlor dog ut, stora orm-liknande marina reptiler som kallas mosasaurs utvecklats, växer upp till 17,5 m (57 fot) i längd, bland de största marina reptiler genom tiderna.

65.500.000 år sedan, en massiv asteroid träffade jorden, vilket orsakar ett regn av magma, blockera ut solen med damm, och dödar ganska mycket alla djuren diskuteras i denna artikel. De huvudsakliga ryggradsdjur grupperna som överlevde var fåglar, däggdjur, crocodilians, och naturligtvis, fiskar och hajar.

  • Dinosaurierna styrde kritaperioden.
  • Hajar är en av de få ryggradsdjur grupper som överlevde asteroiden som drabbade jorden i slutet av kritaperioden.