Grundläggande Ekonomi för investerare på aktiemarknaden

October 16

En arbetsgrupp kunskaper i grundläggande ekonomi är avgörande för din framgång och skicklighet som en aktieinvesterare. Aktiemarknaden och ekonomin gick i höften. De goda (eller dåliga) saker som händer man ha en direkt effekt på den andra.

Ack, få många investerare förlorade om grundläggande ekonomiska begrepp (som vissa så kallade experter som du ser på TV). Förstå grundläggande nationalekonomi hjälper dig filtrera finansiella nyheter att separera relevant information från irrelevant för att fatta bättre investeringsbeslut. Var medveten om dessa viktiga ekonomiska begrepp:

 • Utbud och efterfrågan: Utbud och efterfrågan kan enkelt uttryckas som förhållandet mellan vad som finns tillgängligt (utbudet) och vad folk vill ha och är villiga att betala för (efterfrågan). Denna ekvation är den viktigaste motorn i den ekonomiska aktiviteten och är oerhört viktigt för din lager investera analys och beslutsprocess.

  Vill du verkligen vill köpa aktier i ett företag som gör elefanten fot paraplyställ om du upptäcker att företaget har ett överutbud och ingen vill köpa dem ändå?
 • Orsak och verkan: Om du plockar upp en framträdande nyhetsrapport och läsa, "är Företag i tabellen industrin förväntar rasar försäljningen," gör du rusar ut och investera i företag som säljer stolar eller tillverkar dukar? Med tanke på orsak och verkan är en övning i logiskt tänkande, och logik är en viktig del av en sund ekonomisk tänkande.

  När du läser affärsnyheter, spela ut det i ditt sinne. Vad bra (eller dåligt) kan logiskt vara väntat givet en viss händelse eller situation? Om du letar efter en effekt, vill du också att förstå orsaken. Här är några typiska händelser som kan orsaka en akties pris att stiga:

  • Positiva nyheter rapporterar om ett företag: Nyheten kan rapportera att bolaget åtnjuter framgångar med ökad försäljning eller en ny produkt.
  • Positiva nyheter rapporterar om ett företags bransch: Medierna kan belysa att industrin är redo att göra bra.
  • Positiva nyheter rapporter om ett företags kunder: Kanske ditt företag är i branschen A, men kunderna finns inom industrin B. Om du ser goda nyheter om branschen B, som kan vara goda nyheter för ditt lager.
  • Negativa nyheter rapporterar om ett företags konkurrenter: Om konkurrenterna är i trubbel, kan deras kunder söka alternativ för att köpa från, inklusive ditt företag.
 • Ekonomiska effekter av regeringens åtgärder: Politiska och statliga åtgärder har ekonomiska konsekvenser. Som en sakfråga, ingenting har en större effekt på investeringar och ekonomi än regeringen. Statliga åtgärder visar sig oftast som skatter, lagar eller förordningar. De kan också ta på sig en mer olycksbådande utseende, såsom krig eller hot om krig.

  Regeringen kan avsiktligt (eller ens av misstag) orsaka ett företag att gå i konkurs, störa en hel bransch, eller till och med orsaka en depression. Regeringen styr penningmängden, krediter, och alla offentliga värdepappersmarknader.