Vad är en arbetsläger?

October 14

Ett arbetsläger är en typ av fängelse eller häkte där fångar tvingas att utföra hårt arbete. Historiskt har ett arbetsläger varit en plats med brutalt dåliga förhållanden, och arbetare ofta tvingas arbeta tills deras död, även om förhållandena på andra arbetsläger är mycket bättre och mindre förtryckande. Kanske de mest ökända arbetslägret anläggningar var de som drivs av Nazityskland under andra världskriget, då tusentals judar i huvudsak arbetat ihjäl. Vissa lägren var arbets- och förintelseläger, där vissa judar tvingas arbeta medan andra var helt enkelt avrättades.

Arbetsmarknaden utförs vid ett arbetsläger varierar kraftigt beroende på bransch lägret är avsedd för. De nazistiska arbetslägret anläggningar, till exempel, har ställts in för olika typer av arbetskraft som drivs Tysklands krigsansträngningarna framåt. Arbetare kan arbeta på att reparera järnvägsspår som hade bombats, de kan arbeta i fabriker som gjorde skal tarmar eller andra artilleri, eller de kanske göra delar för arméfordon. Arbetarna var i huvudsak slavar som skulle göra vad jobb de blev tilldelade, och när de inte längre är lämpliga för arbetskraft, skulle de dödas på gaskammare, framför skjutpatruller, eller på annat sätt.

Många arbetslägret anläggningar är fortfarande existerar runt om i världen, och en del länder använder dem som fångläger för olika typer av brottslingar. De arbetslägret villkor kommer att variera beroende på kriminella brott, och de kommer att tvingas att lämna till straffarbete under hela sina straff. Arbetsmarknaden är inte bara svårt, men också ganska långvarig. Fångar kan arbeta 12 timmar om dagen eller längre, bortom den punkt av utmattning. De levnadsförhållanden utanför arbetet är oftast mycket svårt. Vissa arbetare svälter ihjäl i lägren, kontrakts sjukdomar som är kvar obehandlade, förödmjukas, och ibland till och med avrättade.

Genom historien många arbetsläger inrymt politiska fångar som ansågs fiender ett visst land. Dessa politiska fångar tvingas ofta att arbeta vid sidan av farliga brottslingar såsom mördare, våldtäktsmän och tjuvar. För många länder, sätta politiska fångar till arbete är straffet för fången samt ett politiskt verktyg för att hantera motståndare. Under tider av krig, är det inte ovanligt att ett land att sätta fientliga kombattanter att arbeta med projekt som hjälper landet i kriget ansträngning.

  • Genom historien många arbetsläger inrymt politiska fångar som ansågs fiender ett visst land.
  • Nazisterna tvingade miljontals judar och andra till arbetsläger under andra världskriget.