Vad är en Flexor retinaculum?

June 1

En flexor retinaculum är ett ligament, eller en bit av tuff, fibrös vävnad i kroppen. Det finns fyra flexor retinacula i den mänskliga kroppen, en i varje handled, och en i varje fotled. I handleden, de är också kända som tvärgående Carpel ligament, och i fotleden de är också kända som laciniate ligament eller interna ringformiga ligament. Funktionen för ligament är att ansluta och stödja ben och strukturer, upprätthålla korrekta anatomiska placering.

I handleden, sträcker flexor retinaculum över handlovsbenen skapa karpaltunneln. Mediannerven passerar genom karpaltunneln från underarmen i handen. Flexor senor i fingrarna passerar också genom karpaltunneln. Om detta ligament får en skada, kan det svälla, sträcka för hårt, eller riva, vilket gör att Carpel ben att röra sig felaktigt. Dessa åtgärder kan komprimera mediannerven, som passerar genom tunneln, som orsakar smärta, domningar och brist på rörlighet i handen.

Karpaltunnelsyndrom är ett tillstånd som orsakas vanligtvis av svullnad av membran som skyddar senorna när de passerar genom tunneln. Som membran sväller, är mediannerven komprimeras mellan handlovsbenen och flexor retinaculum. Ett av de kirurgiska alternativ för behandling karpaltunnelsyndrom innebär att göra ett snitt i flexor retinaculum för att lindra kompression av mediannerven.

Flexor retinaculum har en liknande funktion i fotleden som i handleden. Det sträcker sig över ett antal ben i fotleden, skapar en smal passage eller tunnel som kallas böjd tunnel. Funktionen för flexor retinaculum i fotleden är att upprätthålla, skydda och stödja böjd tunnel och de strukturer som passerar genom den. Tibialnervens passerar genom tarsala tunneln, tillsammans med vener, artärer och senor, på väg in i foten.

Om tibialnervens komprimeras inuti böjd tunnel, ett tillstånd som kallas Tarsaltunnelsyndrom kan uppstå. Tarsaltunnelsyndrom liknar karpaltunnelsyndrom i att båda villkoren involverar symtom till följd av en nerv som komprimeras i ett begränsat utrymme, men Tarsaltunnelsyndrom är mindre vanligt än karpaltunnelsyndrom. Flexor retinaculum kan inte sträcka väldigt långt, så allt som tar upp ytterligare utrymme inom den böjd tunnel kan bidra till Tarsaltunnelsyndrom. Åderbråck kan inflammation i omgivande vävnader, tumörer eller cystor inom tunneln sätta på symtom som smärta, domningar och muskelsvaghet.

Människor som har fallit valv, är handfallen, eller gå på den yttre kanten av foten löper större risk att utveckla Tarsaltunnelsyndrom. Detta beror på att dessa villkor lägga större påfrestningar på flexor retinaculum, liksom av många av de strukturer som det skyddar, och detta kan resultera i irritation och inflammation som kan orsaka tibialnervens att bli komprimerad.

  • Om flexor retinaculums av handleden är skadade, kan en person uppleva domningar eller smärta i sina händer.
  • Människor som är handfallen har en ökad risk för Tarsaltunnelsyndrom.
  • Capral tunnel syndrom kan behandlas genom att kirurgiskt behandla flexor retinaculum.
  • Ett handledsstöd kan bäras för att lindra smärta i samband med karpaltunnelsyndrom.