Vad bör jag veta om Island?

January 7

Island är en liten ö-nation i Nordatlanten. Det omfattar 39.800 kvadrat miles (103.000 kvm. Km), vilket gör det lite större än delstaten Indiana. Det är relativt isolerad, med de närmaste landmassorna vara Grönland, Färöarna, Norge och Irland och Storbritannien.

Den tidiga historia av ön är omtvistat. Det finns vissa smärre bevis som tyder på att romarna eller andra resenärer hade besök av den 3: e århundradet, och en del som tyder på det irländska hade bosatt där innan den 9: e århundradet.

Den första fasta bevis för avveckling kommer i slutet av 9: e århundradet, men när Norse kom på Island och bosatte en region de heter Reykjavik, bokstav bukten röker, efter ångan stiger upp från geotermiska ventiler i området. I början 10th century de olika hövdingar i de nya bosättningarna samlades och bildade en samväldet, med vad många anser vara den första parlamentet i världen.

Ett inbördeskrig inträffade slutligen bland de olika kraftfulla hövdingar, nöta landet. I mitten av 13-talet i landet anslöt med Norge, placera den under kontroll av den norske kungen. Norge och Danmark gick samman i det 15th århundradet, och ön skiftat till att vara under kontroll av Danmark-Norge.

I början av 19-talet Norge och Danmark gick skilda vägar, och Danmark höll ägandet av Island. I början av 19th century den ursprungliga parlamentariska organ, som hade förblivit i århundraden, avskaffades. En växande nationalistiska känslor genom 19th century ledde till dess återskapande i mitten av århundradet, denna gång med ett större fokus på dess anslutning till den ursprungliga samväldet.

I slutet av 19-talet beviljade Danmark landet en stor självständighet, och hem regel officiellt uppnåddes 1918, med Island och Danmark anslöt nationer under ett monark. Under Världen blev krigets Danmark ockuperat av tyskarna, och sambandet mellan de två länderna upplöstes. Island försökte förbli neutralt under kriget, och 1940 de allierade styrkorna invaderade landet, ockuperar den som reservbasen.

Det erkändes som självständig republik 1944, medan Danmark fortfarande ockuperat av Nazityskland. Efter kriget utvecklade den ytterligare sin infrastruktur, och förföljde en hållning neutralitetspolitik. USA tog ansvar för det militära försvaret av ön, och i gengäld fick behålla en militär närvaro där, en situation som framhärdade fram till 2006.

Under årtiondena närmast efter kriget, Island och Storbritannien drabbade samman flera gånger i frågan om fiskerättigheter. Frågan togs äntligen löst efter tredje Torsk kriget 1975, och Icelandâ € s hot att dra sig ur Nato, när Storbritannien gick med på att inte fiska inom 200 nautiska miles (370 km) av ön.

Landets ekonomi växte kraftigt under 1980- och 1990-talen, med en svag nedgång på 1990-talet knappast hindrar tillväxt. Det är nu den femte mest produktiva nation på jorden bygger på BNP per capita, med en robust och stabil ekonomi.

Turismen är en växande industri på Island när landet försöker diversifiera bort från ett beroende av fiske, och infrastrukturen har förbättrats otro under det senaste decenniet. Städerna själva är några av de mest fantastiska platser för de flesta turister, med countryâ € s 99% beroende av geotermisk energi leder till en otrolig miljövänlighet och energi överflöd.

Den blå lagunen är områdets främsta turistmål. Lagunen har naturligt uppvärmt havsvatten, laddad med alla typer av nyttiga mineraler, och är en av de främsta spa i världen. Området har också många varma källor. Geysir är den mest kända, med sina enorma vattenstrålar varefter alla andra i världen är namngivna. Parker omfattar också ön, med Europea € s största nationalpark, Skaftfell, är utan tvekan den mest imponerande. Enorma vattenfall, Planeta € s största istäcke utanför polar norr och söder, och tusentals kvadrat miles av perfekt livsmiljö, gör besöker denna park känns som besöker en ren planet.

Flyg anländer dagligen i Reykjavik från de flesta större europeiska och amerikanska nav. Itâ € s också möjligt, men ganska dyra och tidskrävande, att ta en färja från Danmark genom Färöarna.

  • Nato lättade samtalen mellan Storbritannien och Island under Torskkrigen.
  • Grönland är ett av de närmaste landmassorna till Island.
  • Island är en liten ö i norra Atlanten.