Vad är mat med högt lysin?

March 25

Vanliga livsmedel som innehåller mycket lysin är fisk, de flesta kött inklusive nötkött och fågel och mejeriprodukter som ost och mjölk. Vegetabiliska livsmedel som är bra lysin källor är soja livsmedel, öljäst, samt några nötter och andra baljväxter. Lysin är en essentiell aminosyra som måste erhållas från kosten, eftersom det inte kan produceras i kroppen. De flesta kompletta proteinkällor, såsom animaliska produkter, innehåller betydande mängder av denna aminosyra. Lysintillskott finns tillgängliga, men även människor som inte äter animaliska livsmedel ska inte behöva dem.

Människor som äter livsmedel som härrör från djur borde lätt få tillräckligt med lysin. Fjäderfä källor lysin inkluderar kyckling och kalkon. Nötkött och fläskprodukter samt vilt och lamm, är också rikt på lysin. Fisk och skaldjur är också hög i lysin, inklusive allmänt tillgängliga fisk som lax, torsk och sardiner. Mejeriprodukter som mjölk, ost och yoghurt kan också bidra till att ge tillräckliga mängder av lysin.

De flesta frukter och grönsaker är generellt ofullständiga proteiner och innehåller lite lysin. En trolig undantag från denna regel är avokado. Vissa så kallade icke-traditionella korn innehåller mer lysin än traditionella korn som vete. Quinoa och Amaranth är två exempel på sådana icke-traditionella korn som har en mer komplett profil av de essentiella aminosyror, inklusive lysin. Medan de kanske inte är så vanligt förekommande som traditionella korn, kan de vara ett bra komplement till en vegetarisk eller vegansk kost.

Medan animaliska produkter är i allmänhet de bästa livsmedel som innehåller mycket lysin, veganer och vegetarianer får förmodligen nog av denna aminosyra. Vegetarianer som äter ägg och animaliska produkter är mycket osannolikt att ha låga lysin intag. Veganer som äter stora mängder av traditionella korn men få baljväxter löper en liten risk för lysin brist. Vegan livsmedel som innehåller lysin inkluderar öljäst och sojaprodukter, såsom färska sojabönor och sojabaserade livsmedel som tofu och texturerat vegetabiliskt protein, liksom andra nötter och bönor.

Livsmedel som innehåller mycket lysin ibland rekommenderas som ett sätt att behandla munsår orsakade av herpes simplex-virus, samt genitala vårtor orsakade av en närstående herpesvirus. Man tror att, för denna strategi ska lyckas, måste livsmedel rika på aminosyran arginin undvikas. Livsmedel rika på arginin inkluderar baljväxter, nötter och fullkornsprodukter. Lysin kosttillskott, som oftast innehåller 1.000 till 3.000 mg lysin, kan vara användbara för att minska återkommande munsår utbrott.

  • Öljäst, som innehåller lysin.
  • Strukturen för lysin.
  • Lax är rik på lysin.
  • Quinoa innehåller lysin.
  • Sardiner - en typ av små fiskar i sill familjen - är rika på lysin, kalcium och andra mineraler, vitamin D, och omega-3-fettsyror.
  • Soy-baserade produkter som tofu är hög i lysin.
  • Att konsumera livsmedel som innehåller mycket lysin kan hjälpa behandla munsår.
  • Till skillnad från de flesta frukter, är avokado rikt på lysin.