Euro 2012: Historien av Europas International Football Championship

February 14

Historien om Euro blir en snabb fråga som Euro 2012 kommer igång i Polen och Ukraina. UEFA (Union of European Football Associations) höll de första EM-finalen i Frankrike 1960. Endast fyra lag tävlade och "sista turneringen" var effektivt de två semifinalerna och finalen i en kopp knockout.

Värdar Frankrike var de favoriter, men trots att 4-2 i semifinalen mot Jugoslavien med 15 minuter att gå, förlorade 5-4. Den slutliga skulle vinnas av Sovjetunionen, vars stjärnspelare var målvakten Lev Yashin.

Den 1964 Turneringen hölls i Spanien, som hade fallerat från 1960 händelsen efter deras fascistiska diktatorn General Franco vägrade att låta de kommunistiska Sovjet in i hans land för sin kvartsfinalen kvalet. Den här gången, med UEFA hotar att ta ifrån turneringen från den spanska, tillät han titelförsvararna i. Franco skulle vara nöjd med hur saker och ting panoreras, Spanien slog Sovjet i finalen.

Värdnationen vann för andra successiva turneringen 1968, Italien besegra Jugoslavien, som nu hade varit tvåorna två gånger i tre iscensättningar.

Den berömda West tyska laget av Franz Beckenbauer, Gerd Müller och Gunther Netzer vann 1972 finalen, som hölls i Belgien, men var oförmögen att behålla sin trofé i Jugoslavien fyra år senare. I det 1976 slutlig, de slagna av Tjeckoslovakien i en straffar, Antonin Panenka scoring den avgörande straff med en av de cheekiest sparkar genom tiderna, en prydlig chip rakt ner i mitten.

De Euro går stora. . . och ännu större

De 1976 finaler hade varit mycket populär, så för Europa 80, UEFA tillät åtta lag att tävla i finalen. Två mini ligor av fyra lag tävlade, med vinnarna grupp vända mot varandra i finalen. Västtyskland åter trofén de förlorat fyra år tidigare, slog Belgien i finalen, men det var en dålig turnering som inte stanna länge i minnet.

Formatet var något rejigged för 1984-versionen i Frankrike, med en halv slutskede kommer efter öppnings gruppspelet. Om 1980 turneringen var forget, här var kanske den största någonsin, mittfältaren Michel Platini scoring nio gånger i fem matcher som värdar Frankrike hävdade sin första trofé, spektakulärt slå Portugal 3-2 i en dramatisk semi, innan de slog Spanien i finalen.

Euro 88, som hölls i Västtyskland, var en annan minnesvärd klassiker. Efter att ha förlorat två VM-slutspel på 1970-talet, fick Holland äntligen tag på någon bestick, slå Sovjet 2-0 i finalen. Matchen, och turneringen, kommer alltid att bli ihågkommen för Marco van Basten s överdådiga volley i finalen, walloped en dopp kors in från en nästan omöjlig vinkel till höger om den ryska målet.

Euro 92 i Sverige var mindre minnesvärd, även om turneringen erbjuds upp kanske den största sagan i historien om EM. Danmark misslyckades med att kvalificera sig, men lämnades en respit när Jugoslavien, som hade toppat sina kvalifikationer grupp, nedsteg till inbördeskrig och kunde inte konkurrera. Danskarna gjorde det hela vägen till finalen, där de slog regerande världsmästarna Tyskland 2-0.

Vid det här laget var de Euros blir nästan lika populär som VM, så UEFA påbjöd att Euro 96, som hölls i England, skulle tävlade med 16 lag. Värdarna såg lika bra en satsning som någon, särskilt efter Paul Gascoigne gjorde en screamer i en 2-0 vinst mot Skottland och England trounced mycket inbillade Holland 4-1. Men de mötte Tyskland i semifinalen, och slogs ut på straffar. Tyskland slog Tjeckien i finalen, tack vare Oliver Bierhoff, som gjorde det första Golden Goal att avgöra en stor turnering.

De euro i det nya millenniet

Euro 2000, som ägs gemensamt av Holland och Belgien, blev en stor framgång, med många höga poäng och dramatiska matcher. Holland blev slagna i semifinalen av Italien, saknad två påföljder vid normal tid. Italienarna vann nästan trofén, ledande Frankrike 1-0 i finalen med sekunder att gå, men Sylvan Wiltord piskade i en dramatisk equalizer, innan David Trezeguet gjorde en spektakulär Golden Goal i extra tid.

Euro 2004 var en tystare affär. Otto Rehhagel s Grekland sida ansågs dour, inte att de skulle bry sig: de otro vann turneringen mot alla odds, kväver regerande mästarna Frankrike, den mycket inbillade Tjeckien och är värd Portugal.

Euro 2008 hölls i Österrike och Schweiz, och var mest känd för Turkiets ansträngningar att matcha sina rivaler Greklands prestation fyra år tidigare. De gjorde det till semifinal, tack vare två spektakulära återkomster - en 3-2 seger från två mål ner mot Tjeckien, och en seger på straffar mot Kroatien efter plundring en attraktion 1-1 med den allra sista spark av match - men så småningom slås ut av Tyskland.

Tyskarna hade dock inget svar för Spanien, som hade varit den absolut bästa sida i turneringen. De vann de sista tack vare Fernando Torres s enda mål, att lägga till en andra EM till den som de vann tillbaka 1964.