Vad är Devic sjukdom?

April 7

Devic sjukdom, även känd som Devic syndrom, är en sällsynt neurologisk sjukdom som kännetecknas av skador på myelinskidan som täcker synnerven och ryggmärgen. Det liknar multipel skleros, förutom att med Devic sjukdom, det finns ingen hjärn inblandning, och magnetisk resonanstomografi (MRT) av hjärnan ser oftast normalt i Devic patienter. Diagnos och behandling för detta tillstånd är oftast övervakas av en neurolog, en läkare som specialiserat sig på vård av hjärnan och ryggmärgen.

Detta tillstånd kan manifesteras på flera sätt. Hos vissa patienter, är synnerven och ryggmärgen attacke samtidigt av immunsystemet, vilket leder till en rad symtom som upplevs tillsammans. I andra är attackerna separeras och patienterna upplever antingen synproblem eller ryggmärgsproblem, men inte båda samtidigt. Inflammatoriska flareups förknippade med Devic sjukdom är mycket allvarligare än de som förknippas med multipel skleros.

När sjukdomen angriper synnerven, orsakar det Neuromyelitis optica. Patienten kan förlora syn i ett eller båda ögonen på grund av skador på synnerven och kan uppleva andra synstörningar. Angrepp på ryggmärgen leder till tvärgående myelit. Detta kan orsaka förlamning, inkontinens, domning, svaghet och andra symptom, beroende på vilket område av ryggmärgen inblandade. I båda fallen, eftersom inflammationen beslutar, kommer patienten börjar må bättre.

I monofasiska Devic sjukdom, en patient upplever en enda inflammatorisk händelse, oftast med en virusinfektion som föregår flareup. Patienter med skovvis formuläret kommer att uppleva flera Devic sjukdom attacker. De kan slå oförutsägbart efter första flareup och kan vara av varierande intensitet.

När en patient rapporterar till en läkare med symptom på Devic sjukdom, kan utföras diagnostiska tester för att utesluta multipel skleros och andra neurologiska tillstånd. En spinal tap kan utföras för att testa cerebrospinalvätskan runt ryggmärgen för tecken på inflammation, medan medicinsk avbildning kan användas för att utforska hjärnan och synnerven. Det finns mediciner som finns tillgängliga för att behandla denna sjukdom och pågående forskning syftar till att producera mer effektiva behandlingar.

Devic sjukdom är obotlig och degenerativa. Med varje attack, kommer mer av myelin som skyddar synnerven och ryggmärgen skadas, vilket skapar långsiktiga problem för patienten. Under flareups, kan patienter har svårt att arbeta och delta i andra aktiviteter på grund av smärta och synrubbningar.

  • Människor som har optisk nervskada upplever ofta dålig syn.
  • Synnerven slida omger synnerven.
  • En MRI av hjärnan kommer att se normalt för patienter med Devic sjukdom.