Vad är en svart orm?

August 5

En svart orm är typiskt en av flera olika arter av ormar som finns i hela världen, i olika länder och vanligtvis märkt enligt dess färg. Även om inte ett vetenskapligt namn för alla arter av orm, kommer olika regioner brukar använda termen för att hänvisa till olika typer av ormar som är vanliga i den regionen. I USA (US), termen svart orm hänvisar ofta till antingen den svarta råttan orm eller svart racer, och i Australien den kan användas som en förkortad namn för Pseudechis porphyriacus som ofta finns i hela den östra del av landet.

Den vanligaste användningen av svart orm i USA hänvisar ofta till det svarta råttan ormen, även kallad pilot ormen. Detta är en icke-giftig orm som är en typ av constrictor och är normalt återfinns i bergsområden i Nordamerika. Som med andra typer av rått orm, svart råtta ormar brukar mata på möss, råttor och andra små gnagare och är vanligtvis inte aggressiva mot människor och andra större djur. När skrämd, kommer de ibland snabbt vibrera sina berättelser bland döda löv att härma ljudet av en skallerorm och kommer vanligtvis fly snarare än attackera en större djur eller människa.

En annan vanlig användning av svart orm i USA hänvisar till den svarta racer, som är liknande i färg och utseende till den svarta råttan ormen, men med bara en vit haka och en mestadels mörk buk. Även om båda svarta råtta ormar och svarta åkare är svart i färgen med ljusare undersida, är den svarta racer tydligare svart med mindre färg än svart råtta ormar har normalt. Unga svarta racers, dock är ljusare i färgen och är oftast ljusbrun innan åldrande och mörkare till en mer slående svart färg. Medan svarta råtta ormar är mer benägna att frysa och förblir still när närmade sig, svarta åkare brukar snabbt fly. De kan också bita, om de inte är giftig, om trängd eller trampas på.

Den röda-bellied svart orm i Australien, är dock ganska giftig och extrem försiktighet bör iakttas vid närma sig denna typ av svart orm. Ganska vanligt i östra Australien, kan denna orm ofta hittas genom oförsiktiga vandrare längs vattendrag såsom floder, eller ligger nedanför stenar och fallna virket. Även om de inte är särskilt aggressiva och kommer oftast fly när närmade sig, kommer de att slå om hotade eller inte kan fly. Medan det finns inga kända dödsfall från denna orm är deras gift fortfarande ganska giftigt och akutsjukvård bör eftersträvas omedelbart av alla som har blivit biten.

  • "Black snake" kan hänvisa till den svarta racer orm i USA.
  • "Black snake" kan hänvisa till den röda-bellied svart orm som kan hittas i Australien.
  • En juvenil svart råtta orm.