Vad är en Masque?

April 16

Masques var en form av konstnärlig prestation i de 16th och 17th århundradena. De var utformade för att privat underhålla en domstol, såsom domstolarna i kung Henrik VIII och drottning Elizabeth I, med den offentliga versionen av ett masque är en parad. Den konstform faktiskt har sina rötter i tidigare traditioner och olika former av mask uthärda i modern kultur; många historiker tror att traditionen av opera, till exempel, utvecklats från italienska maskerader.

I en masque, spelarna hade oftast påkostade kostymer och olika masker, accentueras av rika uppsättningar och åtföljs av musik. Spelarna agerade ut en kort berättelse, ofta ritning från mytologin och populär allegori, och åtföljs med sociala eller politiska kommentarer som skulle ha varit gynnsam för värden. Den masque inkluderade dans, sång och poesi, och när masque slutade, skulle dansa öppen för alla.

De tidigaste Masques tycks ha hållits i Italien, och spred de snabbt till Frankrike. Henrik VIII var avgörande för att föra den mask till England och upplyft det till en konstform, trots tidigare nöjen såsom mummeries var ganska lika. En Mummery är en parad och prestanda som kan vara offentliga eller privata, där spelarna också bära masker. Mummers brukade resa genom den engelska landsbygden, sätta på föreställningar i städerna och i hemmen av herrarna.

Utarbeta underhållning var mycket populär i Tudor domstol, även om masques utfördes också under senare år. Den mask ofta hänvisade till pågående politiska händelser, oftast kompletterar den suveräna visdom, rättvisa och vänlighet. Spelarna skulle också interagera med publiken, deklamerade poesi till attraktiva kvinnor eller dra åskådare i danserna mellan akterna. Vid slutet av den masque, spelarna avlägsnades sina masker att avslöja sina ytor; Det var inte ovanligt att se högt uppsatta hovmän bland spelare och ibland högre medlemmar av staten. Henrik VIII och Karl I, till exempel både deltagit i domstolsmaskerader.

Generellt sett skulle en mask har lagts in som en del av en fest som ett bröllop eller dop. När monarker och herrar reste, kan de mötas av maskerader på olika platser längs vägen, fira besöket och monarken. Händelsen skulle ha tillsammans med middag, dans och andra festaktiviteter, med val i samhället och lyckliga medlemmar av samhället som inbjuds att delta eller titta på. Som ofta händer i skiktade samhällen, begreppet masque filtreras bort i den allmänna community masques bli en del av firandet för alla klasser.

  • Spelare i Masques bar avancerade kostymer.
  • En Mummery är en parad och prestanda där spelarna ofta bära masker.
  • Kung Henry VIII använde maskerader som en form av privat underhållning för hans hov.
  • Många historiker menar att operan utvecklats från italienska maskerader.